Okul bahçesinde ürettikleri biberlerden şalca yapıp satıyorlar

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde "Kadınlar Üretiyor, Kadınlar Kazanıyor" projesi kapsamında istihdam edilen 13 kadın yetiştirdiği biberlerden salça yapıyor. Kadınlar şimdiye kadar bahçelerinden topladıkları 6 ton biber ile yarım ton salça yapıp sattı.

Yaşam 19.09.2019 17:56:44 0
Okul bahçesinde ürettikleri biberlerden şalca yapıp satıyorlar

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde "Kadınlar Üretiyor, Kadınlar Kazanıyor" projesi kapsamında istihdam edilen 13 kadın yetiştirdiği biberlerden salça yapıyor. Kadınlar şimdiye kadar bahçelerinden topladıkları 6 ton biber ile yarım  ton salça yapıp sattı.

Kızıltepe Kaymakamlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi bünyesinde faaliyet yürüten Çok Amaçlı Toplum Merkezince (ÇATOM) imzalanan protokol kapsamında İŞKUR aracılığıyla istihdam edilen 13 kadına, bahçe bitkileri konusunda eğitim verildi. O kadınlar, Ahmede Hani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesindeki 2 dönüm alanda biber yetiştirmiş ve geçtiğimiz günlerde hasatlarını yapmışlardı.

Kadınlar şimdiye kadar bahçelerinden 6 ton biber topladı. Kadınlar biberleri çeşitli işlemlerden geçirerek 500 kilo gram biber salçası ve kurutmalık biber yaptı. Kadınlar yaptıkları salçayı satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Biberler ihtiyaç doğrultusunda satılıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Organik Tarım bölümünden mezun olan Abdul Kerim Çılgın, proje kapsamında kadınlara bahçe bitkileri konusunda eğitimler veren Abdülkerim Çılgın yapılan satıştan kadınlara da pay verildiğini ifade etti. Çılgın, ?2 dönüm arazide 13 kadın kursiyerle biber yetiştiriciliği yaptık.  2 dönümden şuana kadar elde ettiğimiz verim 6 ton. Bir tonunu salça olarak piyasaya sürdük. 1 buçuk tonunu da kurutarak şuan bekletiyoruz. İhtiyaç doğrultusunda biberlerimizi satıyoruz? dedi

Kadınlar ile birlikte salça çeken Şükran Elitaş, ?Kadınlarımıza bir bütçe oluyor.  İsotlarımız şuan saçla oluyor, makineden geçildikten sonra damda serilecek.  Damda 4 gün kaldıktan sonra yağla kızartılacak? şeklinde konuştu./resimler/2019-9/19/1759527852216.jpg