Break Dansı Kızıltepe´de gençleri coşturdu

Dünyaca tanınan hip-hop ve break dans sanatçıları Kadir Amigo Memiş ve Ferhat Düz Goethe-Institut İstanbul desteği ile Mardin´in Kızıltepe ilçesinde gençlerle buluştu.

Spor 23.05.2016 10:22:04 0
 Break Dansı Kızıltepe´de gençleri coşturdu

Dünyaca tanınan hip-hop ve break dans sanatçıları Kadir Amigo Memiş ve Ferhat Düz Goethe-Institut İstanbul desteği ile Mardin´in Kızıltepe ilçesinde gençlerle buluştu.

 

Mardin´de 5 yıldır dezavantajlı ve mülteci çocuk ve gençlerle sosyal, kültürel ve sanatsal çalışmalar yürüten Her Yerde Sanat Derneği, Kızıltepe RET Vakfı ve Kızıltepe Gençlik Merkezi gönüllülerinin koordinasyonunu ile bir haftadır devam eden atölye etkinliklerinin sonucunda, Kızıltepe Gençlik Merkezinde final gösterilerini gerçekleştirdi.

 

Etkinlikte okullardan çocuk koroları, Sirkhane Sosyal Sirk Okulu sirk gösterileri, müzik dinletileri, break dans ve hip-hop gösterileri yapıldı.

 

Yapılan etkinlikte Suriye´den, Mardin´den, Kızıltepe´den, Derik´ten ve Iraktan gençler sahne aldı.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Alman Kültür Merkezi Goethe Institut´sünden proje sorumlusu Tijen Togay, şöyle dedi.

?Goethe Institut´sünün 2014 yılında başladı Her Yerde Sanat Derneği ile Mardin´de mülteci çocuklara yönelik kültürel projeler yapmaya  tahta bacak tiyatroları yaptık geldik kamplarda birlikte çalıştık sağ olsun bütün yerel yönetimler bize destek verdiler. Eğitmen eğitimi yapıyoruz. Tahta bacak atölyelerine katılan çocuklar eğitmen olarak devam ediyor daha çok çocukla buluşuyoruz bu şekilde palyaço eğitimi verdik iki defada buraya müzik üzerine break dans ve hip-hop atölyeleri yaptık. Bunu devam ettireceğiz inşallah. Kızıltepe´de final yapıyoruz çünkü bir hafta boyunca çalıştılar birazdan break dansı var Kadir Memiş ve Ferhat Düz eğitmenleri buradaydı onlar final gösterilerini yapacaklar bu haftalık eğitimimiz bitti. Çok ilgi gördü Her Yerde sanat derneğine çok çok mülteci geliyor bizim bu atölyeye 40 çocuk katıldı bu 40 çocuk her biri 10 çocuğu etkiliyor. Bütün atölyelerimiz o şekilde çalışıyor. Eğitimleri belirli aralıklarla devam ettiği için sürekliliği var dolayısıyla bir yıl içinde binlerce çocuğa ulaşmış olacağız. Biz hem mülteci çocukları hem de yerel çocukları bir araya getirmek ön yargıları yıkmak birlikte yaşamayı öğrenmek adına kültürel projelerle yaratıyoruz. Her Yerde Sanat bize inanılmaz destek veriyor. Türkiye´nin öncü kurumlarındandır diyebilirim gerek içerik olarak gerek yapı olarak bu tarz projelere devam edeceğiz ki bir çok çocuğa ulaşalım.?

 

Kızıltepe Gençlik Merkezi Müdürü Hasan Zamur ise ?Biz burada Ret ile beraber çalışıyoruz. Amacımız burada Suriye7den savaştan kaçan gençleri buradaki çocuklarımızla bir araya getirip onları o savaş psikolojisinden kurtarmak, kökü alışkınlıklardan kurtarıp burada onlara yardımcı olabilmek Gençlik merkezimizin amacı da bu zaten gençlere kurs verip kötü alışkanlıklardan kurtarmaktır. Biz de burada ret ile beraber yaptığımız çalışmada yararlı olmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Umarım biz gençleri o psikolojiden kurtarıp gençlere yön verebildiysek ne mutlu bize onun için biz bu etkinlikleri yapıyoruz?

 

Suriyeli Halil Kasım, ?çok eğleniyorum break dansı yapıyoruz hip hop yapıyoruz her şey yapıyoruz 4 yıl önce Suriye´nin Şam şehrinden geldim.?

 

Şiran Acar ?gençlik merkezinde break dansı eğitimi gördük. 3 gün boyunca şu an bu gün sahne günümüz. İçerde güzel bir atmosfer var çocuklar eğleniyor. Rep sanatçısı olarak ta sahne alacağız hip hop müziğini herkese öneriyoruz bu kültürü yaşayabilsinler.?

Berivan yaşar ?buraya geldiğim için çok mutluyum eğleniyorum.?

Zehra Demir ?çok eğlenceli geçiyor buraya geldiğim için çok mutluyum hiç sıkılmıyorum bir dana böyle bir şenlik olmasını istiyorum.? Dedi.