15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

Mardin’de 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün 7. yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Gündem 15.07.2023 22:29:00 0
15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, "Türkiye Yüzyılının Kahramanları" temasıyla gerçekleştirilen etkinliklerde, 15 Temmuz'da canları pahasına vatan müdafaası yapan ve milli irade destanını tarihe altın harflerle yazan kahramanlar anılarak, Türk milletinin güçlü milli iradesine ve kararlılığına vurgu yapıldı.


Valilik koordinesinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ilk olarak Vali Mahmut Demirtaş ve il protokolünün katılımıyla Garnizon Komutanlığı Selen Kışlası’nda bulunan şehitlik anıtındaki “Temsili Şehit Mezarlığı” ziyaret edildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması başlayan programda Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Vali Mahmut Demirtaş ve il protokolü tarafından temsili şehitliğe tek tek karanfil bırakılarak tüm şehitler için dua edildi.
Vali Demirtaş daha sonra, Gara'da terör örgütü PKK tarafından şehit edilen polis memuru Vedat Kaya’nın kabrini ziyaret etti. Şehidin mezarına karanfiller bırakılarak dua edildi.


Etkinlikler, Artuklu Üniversitesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “15 Temmuz Şehitlerini Anma ve Anlatma, Milli Birlik Duygusunu Vurgulama” konulu panel ve resim sergisiyle devam etti.
Panel saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti okunmasıyla başladı.


Vali Demirtaş, programda yaptığı konuşmasında 15 Temmuz'un iyi okunması, anlaşılması, üzerinde düşünülmesi ve idrak edilmesi gereken hassas bir tarih dönemeci olduğunu belirterek, “15 Temmuz gecesinin karanlığını aydınlığa dönüştüren aziz şehitlerimize, Allah’tan rahmet diliyorum. O gece şehadeti göze alıp hainlere karşı mücadele veren kahraman gazilerimize minnet duygularımı ifade ediyorum. Şehitlerimizin ve gazilerimizin dışında, ellerine bayraklarını alarak yollara çıkan, meydanları dolduran ve darbecilere karşı duran milyonlarca vatan sevdalısına da şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
 

“15 Temmuz'da darbeler ve muhtıralar devri kapanmıştır”


15 Temmuz'da darbeler ve muhtıralar devrinin kapandığını, 40 yıllık kirli planları ifşa olan ve milletten kuvvetli bir tokat yiyen FETÖ'nün devletten ayıklanmasıyla yeni bir dönemin başladığına şahitlik ettiklerini aktaran Vali Demirtaş, “O karanlık gecede aziz milletimiz, FETÖ’nün ve onun yerli ve yabancı işbirlikçilerinin 40 yıldır gizli kapaklı sergilediği oyunu bitirmiş, perdeyi kapatmış, maskeleri bir bir düşürmüştür. O gece milletimiz sergilediği birlik ve beraberlikle, bin yıldır yaşadığı ve sonsuza dek var olma ahdindeki bu coğrafyada operasyona izin vermemiştir.  Bu meyanda bu coğrafyada operasyona izin vermeyen ruha özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bu ruh, Çanakkale’de ve İstiklal Harbinde yedi düvele karşı duran ruhtur. Yer değişse de zaman değişse de, mekân değişse de, şahıslar değişse de değişmeyen tek bir şey vardır, o da özdür, fıtrattır. Milletimiz, sergilediği eşsiz birlik ve beraberlikle özüne, fıtratına yakışır duruşu ve davranışı 15 Temmuz’da sergilemiştir. Dolayısıyla siyasi düşüncesinden, etnik kökeninden, inancından ötürü yıllardır bizi birbirimize düşürmeye çalışanlara da en büyük ders 15 Temmuz Destanıyla verilmiştir. 15 Temmuz, milletimizin tarihine, vatanına, bayrağına, devletine, özgürlüklerine, kazanımlarına sahip çıkmak adına bir kıyama duruştur. Her 10 yılda bir darbenin yapıldığı, darbelerle insanların sindirildiği bir toplumdan, salalarla darbeye karşı tek yumruk olmayı başaran bir millete dönüşmek, demokrasimizin geldiği noktayı görmek açısından da fevkalade önemlidir. 15 Temmuz'da darbeler ve muhtıralar devri kapanmıştır. Aziz milletimiz, feraseti ve cesareti ile o devri sonlandırmıştır.” ifadelerini kullandı.
 

“Türkiye Yüzyılı Vizyonuyla ülkemiz her alanda yeni bir dönemin kapısını aralamıştır”


Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkenin yeni bir döneme adım attığını ifade eden Vali Demirtaş, şunları söyledi: “Özellikle 15 Temmuz sonrası Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle, devletimizin hareket kabiliyetinin daha da arttığını hep birlikte müşahede ediyoruz.  Son olarak geçtiğimiz yıl Ekim ayının sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Türkiye Yüzyılı vizyonuyla da ülkemiz yeni bir döneme de adım atmış bulunmaktadır. Türkiye Yüzyılı Vizyonuyla ülkemiz tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, sağlıktan eğitime, AR-GE’den teknolojiye, sanattan spora her alanda yeni bir dönemin kapısını aralamıştır.  Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önümüzdeki yüzyılı her alanda Türkiye Yüzyılına dönüştürecek perspektif belirlenmiş, adımlar atılmaya başlanmıştır. 15 Temmuz’da kendisini aşağı çeken paralel yapılanmadan kurtulan devletimiz, Türkiye Yüzyılı yolculuğuna emin adımlarla çıkmıştır. Bu noktada milletimizin her bir ferdine düşen görev, bu istikamette durmadan yorulmadan çalışmaktır.  Önümüzdeki yüzyılı gerçek anlamda Türkiye Yüzyılına dönüştürecek projelere imza atmaktır. Bunu yaparken mutlak surette tasada, kederde, sevinçte bir olmaktır. Birlik ve beraberlikten asla ödün vermemek, FETÖ benzeri kendisine kumpas kurmaya çalışacak yapılara karşı ise uyanık durmaktır. Aziz şehitlerimizin bizlere armağanı olan aziz vatana, cumhuriyetimize, demokrasimize istiklal ve istikbalimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Semalarımızdan ezanlarımızı dindirmeyeceğiz. Bayrağımızı indirmeyeceğiz. Devletimizi vatanımızı, milletimizi payidar kılacağız. Aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin bizlere bıraktığı kutlu mirasın bekçisi olacağız. Bu vesileyle yedinci yıl dönümünde 15 Temmuz gecesini aydınlatan aziz şehitlerimize, Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. O gece şehadeti göze alıp hainlere karşı mücadele veren, kahraman gazilerimize minnet duygularımı ifade ediyorum.”
Panelde MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’da bir konuşma gerçekleştirdi.


Panelin ardından Vali Demirtaş ve beraberindeki protokol üyeleri günün anlam ve önemine binayen Rektörlük fuaye alanında açılan resim sergisini gezdiler. Etkinliklere; Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hikmet Yokarıbaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Mahmut, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşları katıldı.