“1 litre mazot almak için yaklaşık 3,3 kilo buğday satmak gerekiyor”

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçinin 1 litre mazot almak için yaklaşık 3,3 kilo buğdayını satması gerektiğini söyledi.

Ekonomi 25.05.2021 07:44:00 0
“1 litre mazot almak için yaklaşık 3,3 kilo buğday satmak gerekiyor”

Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 54, yüzde 78 ve yüzde 189 oranında artırıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada vergi düzenlemesi sonrasında bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatının 55 kuruş, motorinin 67 kuruş, LPG’nin ise 35 kuruş zamlandığını duyurdu.

Mazot çiftçi için oldukça külfetli bir girdi kalemi olduğu için haliyle yeni zamla birlikte çiftçi karar sonrası tekrar kara kara düşünmeye başladı.

 Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, mazot ve çiftçinin ürünü olan buğdayı karşılaştırdı.  Erbeyi, mazot ve buğday zammı başlıkla yazısında şu ifadelere yer verdi: “Buğday alım fiyatı kiloda 60 kuruş artırıldı. Mazota bir seferde gelen zam 67 kuruş. Çiftçi mazotu zamlı alırken, desteği 1 yıl sonra ödeniyor. 1 litre mazot almak için yaklaşık 3,3 kilo buğday satmak gerekiyor. Gübre ve elektrikte durum daha da vahim.”