25 SENEDE 10 BİN KİŞİYE HALK OYUNLARINI ÖĞRETTİ

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde yöreye ait halk oyunlarının kaybolmaya başlamasını sindiremeyen ve hayatını oyunları yaşatmaya adayan Usta Öğretici Mehmet Sait Kaya, 10 bin kişiye halk oyunları öğrettiğini söylüyor.

Yaşam 2.11.2018 12:47:11 0
25 SENEDE 10 BİN KİŞİYE HALK OYUNLARINI ÖĞRETTİ

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde yöreye ait halk oyunlarının kaybolmaya başlamasını sindiremeyen ve hayatını oyunları yaşatmaya adayan Usta Öğretici Mehmet Sait Kaya, 10 bin kişiye halk oyunları öğrettiğini söylüyor. Kaya oğlu Furkan Emir´in izinden geldiğini belirtti.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezinde Usta Öğretici olan Mehmet Sait Kaya, ömrünü kaybolmaya yüz tutan halk oyunlarına adadı. İlk başlarda kendi imkanıyla çevresindekilere halk oyunlarını öğreten kaya 15 yıl önce Halk Eğitim Merkezi´nde kurslar düzenlemeye başladı. Kaya, 25 senede 10 bin kişiye çeşitli halk oyunlarını öğretti. Kızıltepe´de sanatçı kişiliğiyle bilinen Kaya, çocukların kültür ve sanatla haşir neşir olmasını istiyor.

Hayatını sanata adadığını vurgulayan Kaya "25 senedir bu işi yapıyorum. yılda 300 öğrenci geliyor yanıma. Bölgemizdeki gençler için kültür ve sanat çok önemlidir. Kültür ve sanat olmazsa gençlerimiz kötü alışkanlıklar ediniyor. Bugüne kadar 10 bine yakın öğrenciye halk oyunlarını öğrettim. Bir çoğu başka şehirlerde öğretmenlik yapıyor. Bu benim için en büyük zenginlik. Kendisine verdiği destek için Kızıltepe Kaymakamı Mehmet Yüzer´e, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Az, Halk Eğitim Merkezi  Müdürü Abdulkadir Gümüş´e çok teşekkür ederim." dedi.

/resimler/2018-11/2/1254082825126.jpg

KAYA´NIN ÖĞRENCİLERİ DE BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAK İSTİYOR

Halk Eğitim merkezinde kursiyer olan Hedla Balina,"Sait Hocanın yanında kültürümüzü öğreniyoruz. Bizde yeni yetişen gençlere bunu öğretmek istiyoruz. Bizde Sait hoca gibi öğretmen olmak istiyoruz. Bu kültürü yeni yetişen çocuklara öğretmek istiyoruz."  diye konuştu.

Kursiyer Esma Örnek de "Biz buraya Mardin´in oyunlarını öğrenmek için geliyoruz. Keçkani ve bablekan öğreniyoruz. Biz de öğretmen olmak istiyoruz. Bu kültürün ölmesini istemiyoruz." şeklinde konuştu.

BABASININ İZİNDEN GİDİYOR

Babasından öğrendiği oyunları büyük bir ustalıkla sergileyen Furkan Emir Kaya da görenlerden tam not alıyor. Çocuk yaşta başladığı oyunları büyük bir hünerle sergileyen Kaya şunları dile getirdi. "Kültür ve sanatı seviyorum. Keçkani, bablekan ve delilo öğreniyorum. Ben de öğretmenim gibi öğretmen olmak istiyorum. Kültür ve sanat sayesinde dışarıda boş vakit geçirmiyorum, buraya gelip kültürümü öğreniyorum."