5. Geleneksel Bulgur Pilavı Festivaline yoğun ilgi

Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği ile Mardin Artuklu Üniversitesi´nin ortaklaşa olarak düzenlediği 5. Geleneksel Bulgur Pilavı Festivali, Mardin´de düzenlendi.

18.05.2016 17:29:16 0
5. Geleneksel Bulgur Pilavı Festivaline yoğun ilgi

Mardin Karayolları Parkı´nda düzenlenen festival alanına toplanan yaklaşık üç bin kişiye dev kazanlarda pişirilen etli bulgur ile bulgurdan yapılan mahalli yemekler ikram edildi.

Bu yıl 5. Düzenlenen Festivalin açılış törenine Mardin Vali vekili Ali İkram Tuna, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Ağırakça,Mardin Vali Yardımcıları Tolga Kamil Ersöz, Bahattin Çelik, Aziz Onur Aydın, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı İbrahim Zamur, Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Kızıltepe Ticaret Odası başkanı Mahmut Dundar, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı M. Nurettin Kasap, MARGİAD Başkanı Lokman Aslan, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Buğday´ın 11 bin yıl önce ilk olarak Mezopotamya da ve Karacadağ bölgesi eteklerinde üretildiğini kaydederek, Dünya´da işlenen ilk gıda maddelerinden birinin bulgur olduğunu hatırlattı. 

Bulgurun anavatanı olan Mezopotamya´da dünyanın en kaliteli bulgurluk buğdayını yetiştirip, son sistem teknoloji makineleriyle dünyanın en kaliteli bulgurunu farklı ülkelerin sofralarına ulaştırmak olduğunu kaydeden Faysal Sun, ?Mardin´de üretilen kaliteli bulgur tanıtım yetersizliğinden dolayı maalesef dünya pazarında hakkettiği yerde değildir. Düzenlediğimiz bu festivalin temel amacı ?Mardin? bulgurunu bir Türkiye ve Dünya Markası haline getirmek ve hakettiği yere taşımaktır. Bulgurdan, Bugün bölgemizde ve Anadolu´da 50´ye yakın yemek yapılmaktadır. Türkiye´de 2015 yılı itibariyle 100´ün üzerinde bulgur fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikaların 14´ü ise Mardin´de bulunmakta olup, yıllık üretim rakamı; 1 milyon ton civarındadır. Mardin´de bulunan fabrikalarımız, Türkiye´nin bulgur üretiminin yüzde 25´ini yalnız başına üretirken, Türkiye adına yapılan bulgur İhracatın yüzde 40´ını ise ?Mardin? tek başına yapmaktadır.? dedi.


Uzakdoğu ve Avrupa´da bulgura Türk pirinci denildiğini hatırlatan Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Artuklu Üniversitesi ile iş birliği yaparak daha sağlıklı bilinçli beslenme alışkanlığı kazandırmak, fastfood tarzı beslenmenin zararlarını anlatmak ve halka bulguru sevdirmek için festivali geleneksel hale getirdiklerini söyledi. 

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Bulgurun yöre mutfağında önemli bir yerinin olduğuna işaret ederek, ?Konuşmacılarımızın da belirttiği gibi, bulgur, gıda olarak önemli bir protein deposu olmakla birlikte bölgemiz ekonomisi açısından da çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bulgurun üretiminin geçtiği tarım alanında iştigal eden bir çiftçi olarak, bulgurun hem gıda anlamında hem de maddi anlamdaki potansiyelini çok iyi biliyorum. Öyle inanıyorum ki; Bölgemizde ve coğrafyamızdaki çatışma ortamının sona ermesiyle birlikte Mardin´de gerek gıda gerekse de yapı alanında önemli bir ihracat rakamlarını hep birlikte tutturacağız ve önemli konuma geleceğiz? diye konuştu.

 


Buğday´ın ve dolayısıyla da bulgur´un insanın var olma süreciyle yaşıt olduğunu kaydeden Artuklu Üniversitesi Raktörü Prof.Dr Ahmet Ağırakça, "Buğday ve bulgurun Hz. Adem ve oğulları döneminden günümüze kadar kullanılan temel gıda maddeleri arasındaki yerini almıştır. Bulgur yöre mutfağının vazgeçilmesi olmakla birlikte; aynı zamanda önemli bir Protein deposu olan, Bağışıklık sistemini güçlendiren Lif açısından zenginliği ile bilinen ve Karbonhidrat değeri yüksek olan Mardin´in kaliteli buğdayından üretilen bulgurun Ortadoğu pazarında, Irak ve Suriye başta olmak üzere bütün dünya ülkelerine Pazar payının artması ve ihracat rakamlarının yükseltilmesi için Mardin Artuklu Üniversitesi olanak, Mardin Bulgur İmalatcıları Derneği´yle işbirliği yaparak Mardin buğdayını ve dolayısıyla da Mardin´in kaliteli bulgurunu hep birlikte tanıtmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kazanlarda pişirilen etli bulgur pilavı ile bulgurdan yapılma kazanlar dolusu köfte, mehir, içli köfte, çiğ köfte ve kısır gibi çeşitli yemekler festival alanını dolduran kalabalığa ikram edildi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça tarafından sıraya giren vatandaşlara yapılan ikramlar sırasında yaşanan küçük çaplı izdihamdan dolayı bazı vatandaş festival alanını terk etti.
Bu yıl 5.si düzenlenen Bulgur festivali katılımcılar arasından düzenlenen yemek yarışmasında dereceye girenlere ödül verilmesiyle devam etti.