9.Aşı Haftası başlıyor

22-26 Nisan tarihleri arasında sürecek olan "9.Aşı Haftası" başlıyor.

Sağlık 22.04.2014 12:52:08 0
9.Aşı Haftası başlıyor

“HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI” sloganı ile başlatılacak olan 9. Avrupa Aşı Haftası kampanyası ile ilgili olarak Mardin Valiliğinden yapılan basın açıklamasında şu görüş ve açıklamalara yer verildi:

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 2005 yılından itibaren aşılamanın desteklenmesini savunmak için her yılın belli ayında “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir. İlk “Aşı haftası” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda 2014 yılına kadar düzenlenen sekiz “Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine ülkemizde katılmıştır.

Bu kapsamda 22 – 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen yedinci “Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema, aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması hedeflenmiştir.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen ve uygulanması ilgili hastalıklara karşı insanlarda bağışıklık kazandırıp hastalıklardan koruyan maddelere AŞI denmektedir.

Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında yapılan DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, Polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur. Böylelikle aşı ile korunabilir

hastalıklardan kaynaklananı bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesi sağlanmaktadır.

Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Hekimliği birimlerinde uygulanır.

Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.

Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003–2005 döneminde 9 ay–14 yaş grubundaki çocuklar ek kızamık dozu ile aşılanmıştır.

“Aşılama her çocuk için yaşamsaldır,

Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır.”