Pandemiden etkilenen kırtasiye esnafı: "Domates, biber, patlıcan satacağız"

Mardin Kızıltepe’de okulların kapalı olduğu için satış yapamadıklarını söyleyen kırtasiyeci esnafı kalem ve defterlerinin rafta kaldığını vurgulayarak kapıda domates, biber, patlıcan satacaklarını söylüyor.

Ekonomi 16.12.2020 10:35:00 0
 Pandemiden etkilenen kırtasiye esnafı:

Coronavirüs salgını sebebiyle yeni eğitim ve öğretim yılı normal sezonunda açılmayınca kırtasiye sektörü çok büyük ciro kaybı yaşadı.  Mardin Kızıltepe’de okulların kapalı olduğu için satış yapamadıklarını  söyleyen kırtasiyeci esnafı kalem ve defterlerinin rafta kaldığını vurgulayarak kapıda domates, biber,  patlıcan satacaklarını söylüyor.

Türkiye’de 14 bin kırtasiye esnafı var

Tamamıyla eğitim camiasına yönelik çalışan kırtasiyeci esnafı,  bu yıl da pandemiye rağmen tüm planlarını okulların eskisi gibi açılacağı yönünde yaptı.  Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.  Yeni eğitim ve öğretim sezonu için  malzemelerini alan kırtasiye esnafı,  ödenmesi gereken vadesi gelen alacaklar için endişeli. okulların uzaktan  eğitime geçmesi ile satış yapamadı.

Mardin Kızıltepe’de de okulların kapalı olduğu için satış yapamadıklarını  söyleyen kırtasiyeci esnafı kalem ve defterlerinin rafta kaldığını vurgulayarak kapıda domates, biber,  patlıcan satacaklarını söylüyor.

“Büyük ciro kaybı yaşıyoruz”

Kızıltepe  Mardin Caddesi üzerinde kırtasiye işleten Sermed Aydoğan büyük ciro kaybı ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Aydoğan, “Biz Kızıltepe’de kırtasiyeciler olarak pandemi sürecinde çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Ne kiramız çıkıyor, ne elektrik faturamız çıkıyor. Hiçbir şekilde satış yapamıyoruz. Satış yapabilmemiz için okulların açık olması lazım. Çünkü bizde sadece okul, araç ve gereçleri bulunuyor. O yüzden oldukça sıkıntılar çekiyoruz. Biz büyük marketler gibi değiliz. Onlara 3 harfli marketler diyorum, onlarda okul malzemesinin yanında her şey satılıyor. Bizde öyle bir durum yok, biz okula bağlıyız. Okulların kapalı olması bizim de kapalı olduğumuz anlamına geliyor.  Nasıl gidecek bilmiyorum. Biz kırtasiyeciler çok olumsuz etkileniyoruz.  Sanırım bu gidişle biz de kapıda domates, biber patlıcan satacağız. Öyle görünüyor çünkü başka çare yok. Ya kapatıp gideceğiz, bu şekilde böyle devam etmez.” dedi.

Sabah kepengi nasıl açıyorsa akşam da öyle kapattıklarını ifade eden Muhammed Bahadır ismindeki vatandaş da kırtasiyecilerin çok zor günler geçirdiğini kaydetti.