?ABD askerlerinin çekilmesi Türkiye´nin kararlı tutumuna bağlı oldu?

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, ABD askerlerinin Suriye´den çekilmesini Türkiye´nin kararlı tutumuna bağladı.

Gündem 22.12.2018 08:48:49 0
?ABD askerlerinin çekilmesi Türkiye´nin kararlı tutumuna bağlı oldu?

HABER MERKEZİ

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, ABD askerlerinin Suriye´den çekilmesini Türkiye´nin kararlı tutumuna bağladı. Yarar, ?Türkiye bu iş temizlenene kadar ben terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğim demişti. Bu kararlı tutumu sonucu bu çekilme oldu.  Yani eğer Türkiye ister ve arzularsa Sonuçta bir hedefe yöneltebiliyor. Ve ülkeleri o çizgiye getirebiliyor.? dedi.

Kızıltepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Gençlik Merkezinin düzenlediği ?Oyun Kuran Türkiye´ konulu panele Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve Gazeteci Veyis Ateş konuşmacı olarak katıldı. Panel Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda gerçekleşti. Yarar ve Ateş Panel sonunda katılımcılara imzalı kitaplarını verdi. Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Yüzer Yarar´a günün anısına bir hediye takdim etti.

Yarar Fırat´ın doğusuna düzenlenecek operasyonla ilgili habercilerin sorularını cevapladı. Yarar şunları söyledi: ?Başından Beri Türkiye´nin tavrı çok net. Suriye´nin bütünlüğü konusunda bu olay olmadan önce de tavrını ortaya koymuştu. Türkiye ülkesine gelen mültecilerin dönmesini istiyor. Kendi ülkelerinde kardeşçe ve huzur içerisinde yaşamalarını istiyor. Bunu yaparken hiçbir etnisite ayırmadan, mezhep ayırmadan bu ülkenin bütünlüğünü koruyarak yapmaya çalışıyor. Ben şuan Kızıltepe´yim burada yaklaşık 30 bine yakın vatandaş var. Ülkeye içeri alınırken kimsenin ne mezhebi ne  etnisitesi, ne de sorulmadı. Yalnızca Türkiye´ye gelmeleri yeterliydi. Yaklaşık 6 senedir de misafirlik gösteriyoruz, onları ülkemizde ağırlıyoruz. Şimdi onlar için en son hamleyi yapıyoruz. Karşı tarafta güvenli bir bölge oluşturup Bu civarda yaşayan yaklaşık 500 bin insanın tekrar ülkelerine dönmeleri için evlerini kurmalarına fırsat vermeye çalışıyoruz. İnşallah bu operasyon da siviller zarar görmeden bitirilir. Ve Türkiye´deki misafirlerimiz de tekrar ülkelerine kavuşurlar.?/resimler/2018-12/22/0851584824668.jpg

 

ABD´nin Suriye´den çekilme kararını da değerlendiren Yarar, ?Ben olumlu olacağını düşünüyorum. Çünkü Astana süreci dediğimizin içerisinde Türkiye, İran ve Rusya var. Yani bu sorunun çözülmesi için uğraşıyor. Otomatik olarak bu ülkelerden sonra Yani İran ve Rusya´nın da Suriye üzerinde bir ağırlığı var. Muhtemelen önümüzdeki günlerde onlar da bir operasyona katılacaklardır. Özellikle Deyrizor bölgesindeki DEAŞ´ın temizlenmesi konusunda. Daha sonra anayasal süreç başlayacak ve tekrar eski bütünlüğüne kavuşmuş bir Suriye´yi görmüş olacağız. Biliyorsunuz seçim başlayacak. Bu sene içerisinde bir anayasal süreç sağlansa olası bir seçim yapılması isteniyor. Ondan sonra hepsine Türkiye bir garantör devlet olarak süreci takip edecektir. Türkiye bu iş temizlenene kadar ben terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğim demişti. Bu kararlı tutumu sonucu çekilme oldu. Yani eğer Türkiye ister ve arzularsa sonuçta bir hedefe yöneltebiliyor. Ve ülkeleri de o çizgiye getirebiliyor. Astana ve Cenevre´de öyle ve en sonunda bu süreçte Türkiye´nin istediği gibi oldu.? açıklamasını yaptı.