Alzheimer Nedir? Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer nedir, alzheimer belirtileri nelerdir, alzheimer neden olur, alzheimer nasıl tedavi edilir gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Sağlık 1.05.2024 17:31:00 0
Alzheimer Nedir? Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer; beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesi nedeniyle hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinin azalmasına yol açan, unutkanlık belirtisi ile öne çıkan, ilerleyen aşamalarda kişinin günlük basit aktivitelerini ve işlerini yapamamasına neden olan bir beyin hastalığıdır.

Alzheimer; hafızayı kontrol eden nöronlar başta olmak üzere, beyindeki tüm nöronları etkileyen protein plaklarının oluşmasıdır. Sonrasında da kişi günlük işlerini kendi başına yapamaz, zaman-mekan algısını kuramaz hale gelir. Hatta zaman içerisinde konuşma yetisini dahi kaybedebilir.

Türkiye’de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülür. 30-40’lı yaşlardan itibaren çoğunlukla unutkanlıkla kendisini gösteren Alzheimer’ın 65 yaşında görülme sıklığı yüzde 1 iken, bu oran 80’li yaşlarda yüzde 30’a yükselir ve yaş ilerledikçe risk artar.

Alzheimer belirtileri: Kişinin yaşamını etkileyen seviyede unutkanlık, yakın zamanda yaşananları hatırlayamama, yemek ve alışveriş yapmada zorlanma, bildiği yerleri bulamama, tarihleri ve günleri unutma, aşırı yemek yeme uyuyamama alzheimer belirtileridir.

Alzheimer neden olur? Alzheimer'ın neden olduğu tam olarak bilinmese de ilerlemiş yaş, ailesinde bunama sorunu olan kişilerin bulunması bilinen Azlheimer nedenleri arasında yer alır.


Alzheimer Neden Olur?


Alzheimer’ın nedeni tam olarak saptanamamıştır. Beyinde patolojik olarak gösterilen amiloid plaklar ve nörofibriler yumaklar sıklıkla Alzheimer ile ilişkilidir ve hastalığın seyri ile bağlantısı vardır. Ancak bu patolojik belirleyiciler sadece Alzheimer’a özgü değildir. Çok sayıda risk faktörü vardır. En güçlü etken ilerlemiş yaştır. Bu hastalığa yakalanma riski normal popülasyona kıyasla ailesinde bunama sorunu yaşayan kişilerde 3-4 kat fazla görülür. Düşük eğitim düzeyi, uzun süreli alkol kullanımı ve Down Sendromu da diğer risk faktörlerindendir.

Genetik miras nedeniyle erken yaşlarda Alzheimer tanısı konan kişilerde rahatsızlık süreci daha hızlı ilerler. 65 yaşında bu hastalığa yakalanan kişilerde ise hastalığın genel olarak 10 yıl içinde ilerlemesi beklenir. Bu süreçler kişiye ve o kişinin taşıdığı diğer hastalık faktörlerine (diyabet hastalığı, kalp ve beyin damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar süreci hızlandırır) göre değişkenlik gösterir.

Alzheimer Belirtileri
Alzheimer belirtileri: Gündelik hayatı olumsuz etkileyecek seviyede unutkanlık, konuşurken kelime bulmakta zorlanma, tarihleri unutma, eşyaların yerini hatırlayamama, takip etme ve takip edildiği şüphesi taşıma, planlama yapamama, sokakta gezerken kaybolma gibi sorunlar alzheimer belirtileridir. 

Erken Teşhis Alzheimer’da Önemli


Alzheimer’ın şu an için tam anlamıyla bir tedavisi mevcut değildir. Günümüzde uygulanan medikal (ilaç) tedaviler hastalığın ilerleme hızının azaltılmasına yöneliktir. Tedavilerin etkili olabilmesi amacıyla bu ilaçların hastalığın erken ve orta evrelerinde başlanması önerilir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Alzheimer ile birlikte ortaya çıkan depresyon, uyku bozukluğu, saldırganlık ve davranış değişikliği gibi ruhsal bozuklukların tedavisi için de birçok etkili ilaç mevcut. ACIBADEM