Anız yakmaları, zararları, cezai işlemleri...

Kızıltepe ilçesinde Çiftçilerin anız yakmalarına karşı uyarılarak uymayanlara cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Yaşam 23.06.2015 09:36:39 0
Anız yakmaları, zararları, cezai işlemleri...

Kızıltepe ilçesinde Çiftçilerin anız yakmalarına karşı uyarılarak uymayanlara cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

İkinci ürün elde etmek amacıyla yapılan anız yakmalara karşı Kızıltepe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü ile Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği çiftçileri uyararak buna son verilmesi çağrısında bulundular.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kızıltepe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan:

? Kızıltepe´de verimli bir üretim sezonu geçirdik. Çiftçilerimiz buğdayda arpada mercimekte bereketli bir yıl geçirdi ve bereketli ürünler aldı. Bunu iyi bir fiyatta toprak mahsulleri ofisi ve piyasada sattı. Yalnız çiftçilerimiz yaptıkları büyük bir yanlışlık var. Anız yakılması ile ilgili olarak yanlış yapıyor. Anız yakımı kanunlarımızda yasak olduğu gibi topraklarımız için de çok zararlıdır. Toprakların yapısını bozduğu gibi topraktaki canlıları da öldürüyoruz.

Özellikle anız yakıldıktan sonra kontrol dışı olması rüzgarların etkisi ve diğer etkenlerle komşu tarlara sıçrayabiliyor ve biçilmemiş ürünler için büyük tehlike arz ediyor. Bu konuda çiftçilerimizin çok hassas davranması lazım anız yakımı tespit edildiği takdirde bunun cezası dönüm başı 38 liradır. Çiftçi ile ilgili tutanak tutulduğu takdirde çevre ve orman il müdürlüğü tarafından dekara 38 lira ve bu beş kata kadar artırılabiliyor. 100 dekarlık bir alan yakıldığı takdirde çiftçimiz 3 bin 800 lira ceza yaptırımı yapılacak. Eğer yerleşim yerine yakın ise o ceza 19 bin liraya kadar çıkabilir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için anız yakımını kesin olarak bırakmalı ikinci ürün mısırı ekebilmek için daha değişik alternatifler değişik teknolojiler kullanma zorunluluğu vardır.

Günümüzde anıza direk ekim yapabilen mibzerlerimiz var çiftçilerimiz özellikle büyük çiftçilerimiz o mibzerleri çok rahat kullanabilir. Hem zaman kaybı önler hem zamanında ekim yapmış olur hem de anızı yakmamış olur. Hem kendi ekonomisine Türkiye ekonomisine katkı sağlamış olurlar. Anız yakıldığı zaman onu kontrol etme olasılığımız çok risktir. Cumartesi günü büyük boğaziye ve küçük boğaziye köyünde 850 dekarlık büyük bir buğday alanımız yandı. Anızdan mıdır elektrikten midir kesin değil ama her zaman için bir risktir. Kontrol altına almak mümkün değil  ani olarak kalkacak bir rüzgarla o yangının yönünü tamamen değiştirebilir ve onu engelleme olasılığımız olmayabilir. ? dedi.

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar ise ? Kızıltepe´de anız yangınları bizi tedirgin ediyor. Son dönemler de İlçemizin üstünde bir gök bulutu gibi kaplanmış anız dumanları bizi tedirgin ediyor Anız yakarak toprağımız yok etmeyelim. Anız yangınları hem tehlikeli hem de ortamı çevreyi etkiliyor bozuyor. Anız yakımı çevremizi köylerimizi hatta ilçemizi etkilemektedir. Ayrıca anız yakımı topraktaki canlıları da öldürüyor ve topraktaki minerallerinin de yok olmasına sebep oluyor. Canlıların bıraktığı  varlıkları oluşan yaşam ortamı  ve dengeyi de yok ediyor. Anız yakmaları Biyolojik dengeyi bozar Ayrıca Topraktaki Organik maddeleri de yok ediyor ve Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumlarını de yok ediyor.

Anız yakmaları zaman zaman yerleşim alanları ilçemizi ve köylerimiz de etki yapmaktadır.  Bazı insanlar çeşitli hastalıklar nedeniyle  başta astım olan hastalara etki yapmaktadır evlerin balkon ve Avlularında  çevre kirliliği olup doğaya ve çevreye zarar vermektedir.

Anız yakmaları toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir Doğa yi Çevreyi kirletmektedir. Vatandaşlarımızdan tek ricamız hem topraklara zarar vermesin hem de çevreyi rahatsız etmesin. Çünkü oradaki canlılar, böcekler hepsi ölüyor Bu tür durumlarda hem insanı hem vicdani hem de İslami olarak ahlaki değil tüm halkımızı ve çiftçilerimiz duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Bu anız yakmalarına devam edildiği takdirde buradan ilgililer ve yetkililere de sesleniyoruz. Gereken güvenlik ve caydırıcı önlemler alınabilir. Orman kanunu ve Çevre kanunun 6831-2872 ve 5442  sayılı maddeler uygulanırsa cezai durumlar uygulanır  halkımızın bu konuda mağdur olmaması için  bir an evvel gereğinin yapılması için çağrı yapıyoruz.?  Dedi.