"Aşkın psikolojisi ve aile terapisi"

Psikolojik Danışman / Pedagog / Aile Danışmanı Mustafa Kurtay'ın köşe yazısı.

Gündem 18.08.2022 17:19:00 0

ugün mutlu ilişkiden bahsedeceğim. Hepimiz hayatımız boyunca aslında ilişkiler peşinde koşuyoruz. Çünkü hayatımız tüm dinamiği ilişkiler üzerinden ilerliyor. O yüzden bu haftaki köşe yazımda mutlu bir ilişkinin, mutlu bir partnerin ya da partnerinizin mutlu etmenin yollarını siz değerli okuyucularıma paylaşmak istedim.


Günümüz gelişen ve değişen ailesi, üyeleri arasındaki uyumlu birlikteliği sağlamada zorlanmaktadır. Özellikle aile üyelerinin kentli anne baba, çalışan anne baba gibi hızla değişen rollerini uyum sağlaya mamaları aile içindeki iletişim ve etkileşimi bozmakta ve kuşaklar arası çatışmaları arttırmaktadır. Ülkemizde son yıllarda insanların bilinçlenmesi ile evlilik terapisine başvurular artığını görmekteyiz . Evlenen çiftlerin bir müddet sonra çeşitli nedenlerden dolayı anlaşamaması , ilişkileri kopma noktasına getirmektedir.Özellikle bu tür durumların yaşanmaması ve evliliğin daha güçlü bağların kurulması için mutlaka bu alanda eğitimini tamamlamış , profesyonel destek alması gerekmektedir.

NEDEN AİLE , EVLİLİK VE ÇİFT TERAPİSTLİĞİ ?

Aslında sevmek, sevilmek hayatımız boyunca en ihtiyaç duyduğumuz duygulardan biri. Bağlanmak da aynı şekilde çocukluğumuzdan beri bağlanarak sevgi duygusu duyarak ilişkimizi kuruyoruz aslında. İlk başta birbirimize verdiğimiz önem, değer, kıymeti zamanla veremez oluyoruz. Çünkü yaşamın içinde ki zorluklar, stres faktörleri birbirimize karşı olan değeri azaltmamıza sebep oluyor. Ailedeki çeşitli işlevlerini yerine getirilmemesi durumunda ailelerde çıkan sorunlar ; çiftleri, çocukları ve içinde bulunan tüm bağlamı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aile terapilerinde , bozulmuş olan işlevselliğin tekrar sağlanması için, aile üyeleri arasındaki problemli etkileşim örüntüleri düzenlenerek problemli davranışların ortadan kaldırılması ve aile üyelerinin bütüncül bir bakış açısıyla terapi edilmesi amaçlanır.

SAĞLIKLI BİR EVLİLİK , MUTLU AİLE
Evlilik toplumsal kurallar ve yasaların öngördüğü biçimde bir erkekle bir kadının yaşamlarını birleştirmesi olarak tanımlayabiliriz yaşam boyu birlikte yaşamayı amaçlayan evlilikler, ilişkilerin düzenli, uyumlu ve dengeli olması evlilik kararlarının başlangıçta doğru verilmesi ile ilişkilidir. Evlilik ve aile ilişkilerinin olumlu ve mutlu bir beraberlik olması için öncelikli olarak tarafların birbirini iyi tanımaları gerekmektedir.

PEKİ EVLİLİK ÖNCESİ ARKADAŞLIK NASIL OLMALI ?
Evlilikte, eş seçiminin isabetli yapılmış olması önemlidir iyi seçim yapmak ise seçeneklerin çok olması ve onları iyi tanıma olanağının yeterliği ile ilgilidir. Arkadaşlık süreci içinde, kız ve erkeğin arkadaşlarını sonlandırma, sürdürme ya da birbirine uygun olduklarını görerek evliliğe karar verme olasılıkları bulunması nedeniyle önemli aşamadır. Evlilik öncesi arkadaşlık, tarafların hem kendilerini ve hem de birbirini tanıma, sınama ve ısınmaları için bireylere fırsat veren önemli bir aşamadır. Evliliği düşünmeye başlayan gençler için arkadaşlık bir arayış dönemidir. Bu dönemde bireylerin ideal eş tipi şekillenmeye başlar.

EVLİLİK ÖNCESİ ARKADAŞLIKTA DİKKATE ALINMASI GEREKEN BAZI HUSUSLAR
Arkadaşlık içten ve samimi olmalıdır. Mümkün olabildiği ölçüler içinde özgür koşullarda olmalı, baskı altında ve yönlendirilen bir ortamda olmamalı, kişiler rahat açık ve işten olmalıdır. Kız ve erkek arkadaşın kendilerini beğendirecek roller yapmak yerine birlikte doğru olanı bulma gibi gerçekçi bir tutuma girmelerinde yarar vardır. İlerde akıl ve duygusallık dengesi kurulmalıdır.
Evlilik öncesi arkadaşlıkta gözlenen bir hata ise, normal davranma Akıl ölçülerinin ötesinde romantik olmak, ilişkilerde duygusallığı baskın tutmak. Arkadaşlık dönemi dürüstlüğe dayanan ve bireylerin birbirlerinin gerçek kimlikleri ile göstermelerini sağlayacak bir ortam ve ilişki düzeni içinde geçmelidir.
Eş seçiminde kendinizi tanıyarak başlayınız. Eş seçiminin başarıyla gerçekleşmemesi için taraflar evlilikten olan beklentisini, amacını çok iyi saptanması, beklenti düzeyinin gerçekçi olup olmadığını araştırması gerekir. Kendi özelliklerine en çok uyan, ortak yönleri çok olan kişileri ayırt etmesi gerekecektir. Bu tür evliliklerde çıkabilecek sorunlara daha gerçekçi bir yaklaşımla çözüm yolu bulmak daha kolay olmakta. Eş arasında nitelikler çoğaldıkça evlilik, ilişkilerinde de mutluluk oranı artmaktadır.

BİR İLİŞKİ NASIL EVLİLİĞE GÖTÜRÜLEBİLİR ?
Hayatımızda pek çok şeyi seçme şansımız yok aslında. Ne gibi şeyleri seçmesi şansımız yok . Mesela olduğumuz aileyi, ailemizin bize öngördüğü bazı kuralları ve çocukluk yaşantımızı seçemiyoruz. Ama hayatımızı birleştireceğimiz kişiyi seçme şansımız var. Bu yüzden dolayı seçimimizi doğru yapmak çok önemlidir.

Öncelikle kişinin kendisini sevmesi çok önemli. Kişi kendini değerli, sevdiği takdirde karşısındaki kişi de onu değerli görmeye başlıyor. Siz kendinizi nasıl görürseniz, karşınızdaki kişi de öyle görür. Bu yaşantı da bunu ister davransan, ister enerjisel olarak belli ediyoruz. Yani kişi, evlenmek isteyeceği kişinin tabii ki öncelikle değerli olmasını ister bunun için öncelikle siz değerli olmayı kendinizde hissetmelisiniz.

Diğer önemli husus ise iletişim… İletişim , ilişkide çok önemli. iletişimin bozulması halinde karşımızdaki kişi bizimle ilişkiden kaçabiliyor . İletişimi kaliteli bir şekilde yürütmek, belli davranışların sonucunda belli uzaklaşmalar, yakınlaşmalar ve kısa cümlelerle kendimizi ifade etmek ve iletişime her zaman değer vermek, yüzeyli bir şekilde götürmek çok önemli.

Küçük problemleri çok büyütmeyin. Hayatın içinde aslında bizim bazı problemlerimiz çok küçük. Bazı problemleri gözümüzde büyütebiliyoruz, bazen onu çözene kadar çok fazla konuşup boşu boşuna ilişkiyi yıpranma noktasına getiriyoruz. Bu yüzden küçük problemleri büyütmemek, küçük problemleri kavgalı olduğunuz ya da aranızın kötü olduğu zamanlarda çözmeye çalışmamak önemli .

Acele etmemek.. Bu aslında en önemli şeylerden biri. Çünkü evlilikler gerçekten ciddi bir süreç, ciddi bir yola girmek ve o imza atıldıktan sonra bazı durumlar değişebiliyor o yüzden acele karar vermemek gerçekten birbirini tanımaya önem vermek çok önemli. Çünkü görünen o ki kültürümüzde kadınlar daha çok evlilik isteğinde oluyor ama bir kadının da acele etmemeyi düşünmesi bence çekici bir davranış. Ayrıca sizi evlilik sürecine götürüp götürmeyeceğinizi anlamak açısından da çok faydalı bir zaman dilimi.

Köşe yazımı noktalamadan önce , Charles Dickens’ın yıllar önce söylediği bir sözünü hatırlatmak isterim . “Aile yaşamı gibisi yoktur, bir ülkenin yükselmesi ev ve aile sevgisine bağlıdır.”


Anahtar Kelimeler: "Aşkın psikolojisi terapisi"