Atık malzemeler sanata dönüştü

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Vatan İlkokulu öğretmen ve öğrencileri  ‘Geri Dönüşüm Sanat Olacak’ projesi kapsamında  topladıkları malzemeleri sanat eserine dönüştürdü.

Eğitim 7.05.2021 21:06:00 0
Atık malzemeler sanata dönüştü


Kızıltepe Vatan İlkokulu’nun da içinde bulunduğu beş farklı şehirde ilkokul öğrencileri ve öğretmenlerini bir araya getiren ‘Geri Dönüşüm Sanat Olacak’ projesi, pandemi şartlarına rağmen birçok eğlenceli etkinliğe imza attı. Tüm Avrupa okullarının dâhil olduğu uluslararası bir girişim olan eTwinning çatısı altında düzenlenen projede, çocuklara geri dönüşüm ve sıfır atık farkındalığının eğlenceli sanatsal faaliyetlerle kazandırılması amaçlandı.

Geri Dönüşüm Sanat Olacak projesinde atık malzemelerle kuş yuvası yapımından kâğıt telkâri işlerine kadar birçok etkinliğin düzenlendiği öğrenildi. Proje kapsamında öğrenciler hayal güçlerini ve tasarım becerilerini kullanarak her ay birbirinden farklı çalışmalar yaptı. Elde edilen ürün ve tasarımların beraberinde öğrencilerin web 2.0 araçlarını fark edip bilgisayar, tablet ve telefonun farklı ve faydalı yönüyle tanışmaları sağlandı. Böylelikle öğrenciler Bitmoji, Chatterpix, Menti ve Canva gibi web araçları konusunda deneyim kazandı.

Proje sürecinde yapılan çevrim içi toplantılarda hem öğretmenler hem öğrenciler paydaşlarıyla buluşup süreci yönetme ve değerlendirme imkânı buldu. Zaman zaman çevrim içi toplantılara alanında uzman konuklar davet edildi. Öğrenciler Aytül Akal gibi çocuk edebiyatının önemli kalemlerinden biriyle bu çevrim içi toplantılar sayesinde tanışma fırsatı buldu. Ayrıca kâğıttan kâğıt yapabilmeyi, yumurta kabuğunun bir saksı olabileceğini, taş boyamadaki detayları alanında uzman öğretmenlerden bizzat görüp eş zamanlı yaparak öğrendiler. İş birlikli çalışmanın zevkini tadan öğrenciler, internet güvenliğinin ne demek olduğunu kavrayıp doğa sevgisini bir Anadolu masalının içinde dinlemenin de mutluluğunu yaşadı.

Ekim 2020’de Bursa, İstanbul, Kırıkkale, Mardin ve Van illerinde başlayan ve 2021 Mayıs ayı sonunda bitirilmesi planlanan proje, geri dönüşümün Dünya’ya verilebilecek en güzel hediye olduğunu yeni nesillere aktarmanın heyecanını taşıyor.


Anahtar Kelimeler: malzemeler sanata dönüştü