Ayakları kesilecekti, esiri olduğu sigarayı bıraktı

Mardin Kızıltepeli 47 yaşındaki İdris Demir, 35 yıl boyunca her gün 3 paket sigara içti. Bir yıl önce sigarayı bırakmaya karar verdiğinde ise yeni bir hayata başladı.

Sağlık 27.06.2022 11:25:00 0
Ayakları kesilecekti, esiri olduğu sigarayı bıraktı

Kızıltepe Viranşehir yolu üzerinde güneş ısıtıcıları satışı yapan 5 çocuk babası 47 yaşındaki İdris Demir, 12 yaşında sigaraya başladı. İdris Demir 35 yılda her gün 3 paket sigara içti. Ayağındaki ağrılardan dolayı geçtiğimiz yıl 25 Haziran tarihinde doktora giden Demir, hayatının şokunu yaşadı. Demir’e, ‘Sigara içmeye devam ederse ayakları kesileceği’ denildi. Demir,  sağlığının bozulması ve  çocuklarının kokudan dolayı yanına yaklaşmaması ile birlikte sigaradan kurtulmaya karar verdi. Demir, tam bir yıl önce sigarayı bıraktı. Demir sigarasız bir hayatla adeta yeniden dünyaya geldi.

Sigaranın esiri olduğunu ifade eden Demir, “Ben 12 yaşında ortaokulda başladım.  Sigarayı gizli gizli içiyorduk. 35 yıldır ben sigara içiyorum. Adeta sigaranın esiri olmuştum. Günde 3 paket sigarayı bitirebiliyordum. Bu sigara 35 yıl boyunca beni kendine esir etti. Ben evime giderken kimse odama giremiyordu. Sigarayı üst üste içiyordum. Herkes kokudan nefret ediyordu. Çocuklarım, torunlarım yanıma yaklaşmıyordu. Torunlarım bana ‘git bu sigarayı bırak’ diyordu. Evde yattığımda nefessiz kalıyordum. Nefes alamıyordum, boğazımdan sesler geliyordu. uykularım kaçardı. Sabahları aç karna uyanır uyanmaz hemen sigara içerdim” dedi. 

Sigarayı bıraktıktan sonra hayatının değiştiğini belirten Demir, “Şuan öyle bir derdim yok. Uzandığım gibi yatıyorum. Sabah kalktığımda bir ceviz yiyorum. Ciğerlerim de şuan tertemiz. İnşallah bu damarlarım da da sıkıntı kalmaz. Ben herkesi sigara içmemeye davet ediyorum. Sigara güzel bir şey değildir. Sigara geçmişimizde vardı, inşallah geleceğimizde olmayacak” diye konuştu.

İdris Demir’in sigarayı bırakmasına en çok oğlu Malik sevindi. Malik Demir artık babasına sarılabildiğini söylüyor.