Bakanların Üretici ile Elektrik Toplantısından Dekar Başına Ücret Mutabakatı Çıktı

Bölgede Çiftçiler ile Dicle EDAŞ arasında yaşanan tarımsal enerji sorununu çözüm bulmak amacıyla Şanlıurfa´ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Şan

27.04.2016 16:27:37 0
Bakanların Üretici ile Elektrik Toplantısından Dekar Başına Ücret Mutabakatı Çıktı

Bölgede Çiftçiler ile Dicle EDAŞ arasında yaşanan tarımsal enerji sorununu çözüm bulmak amacıyla Şanlıurfa´ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Şanlıurfa ve Mardinli üreticilerle bir araya geldiler.

 

Şanlıurfa´da 3 bakan, bölge milletvekilleri, Şanlıurfa ve Mardin´den gelen üreteciler ile gerçekleşen ve yaklaşık 6 saat süren basına kapalı toplantının ardından 3 bakan toplantıda alınan kararlar ile ilgili açıklamalarda bulundular.

 

Bakan Çelik: Sayaç Takılacak, Ücretlendirme Dekar Başı hesaplanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiftçilerin enerji ve sulamadaki sorunlarının çözümüne ilişkin "Üreticilerimizle tarımsal sulamada ödemelerin dekar başına olması konusunda mutabakat sağladıklarını ve Sulamada kalıcı çözümün, birkaç yıl içerisinde tamamlanması planlanan sulama kanalları aracılığıyla sağlanacağını söyledi.

Bakan Faruk Çelik açıklamasında Tüm üreticilerin öncelikli olarak sayaç takması gerektiğini belirterek, "Gün boyu Şanlıurfa´da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız ve Orman ve Su İşleri Bakanımızla beraber gerek Mardin´den gelen, gerekse Şanlıurfa´daki çiftçi kardeşlerimizle beraber olduk.

Bu sulama, enerjiyle ilgili var olan farklı yorumları, değerlendirmeleri bir anlamda ortadan kaldırmaya dönük derli toplu bir görüşme gerçekleştirdik ve bu çerçevede daha önceden aldığımız ama bugün de teyit ettiğimiz bazı kararlar değerli bakanlarımızla birlikte çiftçilerimizle paylaştık. Şimdi tarımsal sulamayla ilgili aldığımız kararlardan bir tanesi burada o güven ortamından dolayı yaşanan sorunu ortadan kaldıralım dedik. Bunun yanlış bilgilendirmelerden dolayı kaynaklandığını çiftçilerimizle paylaştık ve herkesin sayaç takmasını özellikle ifade ettik. Herkes öncelikli olarak sayacı takacak ama çiftçilerimizin bizden dekar bazlı bir ödeme yapılmasıyla ilgili yani elektrik fiyatlarını dekar üzerinden yapmasıyla ilgili bir talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik ve sayaç takmak kaydıyla vatandaşlarımız, üreticilerimiz pamukta 20 lirayı geçmeyecek, 20 lira tavan, mısırda 11 lira tavan, buğdayda 15 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Bu konuda üreticilerimizin beklediği yani bu ödemelerin dekar başına olması konusunda mutabakat sağlamış olduk ve inşallah sayaçlar da takılınca burada az oranda elektrik kullanma durumu olursa, daha az kilovat kullanılırsa bu da çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacak" şeklinde konuşan Bakan Çelik, "Desteklemelerin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklemelerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni itilafların da oluşmaması ve var olan itilafların da ortadan kaldırılması açısından yerinde olacağı düşüncesiyle böyle bir karar da aldık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderimizi de koyacağımızı üreticilerimizle paylaşmış olduk" diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuşmasının son bölümünde şu konulara değindi, "Koşullar biraz zordur. İklim koşulları 50 dereye varan bir sıcaklık ortamından bahsediyoruz. 400 - 500 metre derinlikten elektrikle su çekerek ürün yetiştiren bir çiftçi, bu zorluklarını da anlıyoruz ve bu çerçevede karşılıklı bir uzlaşma içerisinde sorunlarımızı geçmiş dönemde çözdüğümüz gibi bu gün de bakan arkadaşlarımızın desteği ve gayretiyle var olan ve burada oluşturulan olumsuz bir atmosferi kararlılık içerisinde, çiftçilerimizle görüşlerimizi paylaştık ve karşılıklı memnuniyet içerisinde ayrıldık"

 

Bakan Albayrak: Kazan, kazan noktasında bir süreç oldu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´da yaptığı açıklamada, " İki bakanımızla birlikte bugün çok önemli bir görüşme yaptık ve üç tarafın da kaybettiği bir senaryoda, hem çiftçimiz kaybediyor, hem firma kaybediyor, hem de kamu olarak bizim kaybettiğimiz bir senaryoda inşallah önümüzdeki bu birkaç yıllık planlamayla, tarımsal sulama noktasında, toprakların daha verimli kullanılması noktasında ve en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldık. Her tarafın memnun olduğu bir süreç oldu. Kazan, kazan noktasında bir süreç oldu. Sayaç takılması, bunsan sonraki süreçte topraklarımızın daha verimli, daha tasarruflu, tüm bu çerçevede daha iyi bir tarım politikasının ortaya konulması ve burada da inşallah önümüzde çok önemli büyük başarılara imza atmış olan bir bakanımız var. Biliyorsunuz Veysel beye de önemli bir görev düşüyor. Birkaç yıl içerisinde bu ara kanalların da tesisiyle birlikte güneydoğu bölgesi için hem istihdam anlamında, hem ekonomi anlamında çok güzel bir sürecin de başlangıcı olacağını düşünüyorum" dedi.

 

Bakan Eroğlu: Hedefimiz cazibeli sulamaları hemen devreye sokmak olacaktır.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa ve Mardin için ne yapabiliriz diye DSİ Genel Müdürü ve Daire Başkanıyla birlikte gece geç saatlere kadar çalıştık ve sabahleyin de buradaydık. Ben bütün Şanlıurfalılar´a, Mardinliler´e gönülden teşekkür ediyorum. Tabi bizim vazifemiz sulama. Kuyulardan su çekilmek vaziyetiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti vardır. Bizim hedefimiz bu enerji maliyetini azaltacak olan cazibeli sulamaları hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da Başbakanımızla toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Kendisine ve bakan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum çünkü sulama konusunda çok büyük destek vereceklerini söylediler" bilgisini veren Bakan Eroğlu, "Bakanlık olarak 4 katrilyondan fazla sulamaya yatırım yaptık, pek çok projeyi bitirdik. Şu anda Atatürk Barajı´ndan aldığımız suyu Şanlıurfa´dan Mardin´e, Kızıltepe´ye kadar giden dev bir ana kanalla 221 kilometre uzunluğunda suni bir nehir gibi ulaştırıyoruz. Kızılırmak Nehri´nin debisi kadar şu anda Şanlıurfa´dan Mardin´e su akıyor, bu muhteşem çalışma bitti. Suruç Ovası´na su götürmek için dağları deldik 17 kilometreyi aşkın sulama kanalı yaptık. İnşallah diğer ova sulamalarını da yapıyoruz. Mardin ve Kızıltepe ovalarının sulanması gerekiyor onu da bu dev kanal ile sulayacağız. GAP sulama kanallarının acilen bitirilmesi bölge milletvekillerimizin de çiftçimizin de ortak beklentisidir. Bu konuda sayın Başbakanımızla bugün toplantıya ara verdiğimiz sırada bir kez daha görüştük. Bütçeden ayrılan ödeneklerle inşallah mümkün olan en kısa sürede sulama kanallarımızı tamamlayacağız ve Kızılırmak Nehri´nin debisi derecesinde suyu Mardin ovasına ulaştıracağız." Dedi.