Bakü da Mardin Rüzgarı

14. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (AITF 2015) kapsamında Azerbaycan`da bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubu Bakü`de konser verdi.

6.04.2015 09:37:38 0
Bakü da Mardin Rüzgarı

14. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (AITF 2015) kapsamında Azerbaycan`da bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubu Bakü`de konser verdi.

Kültür Bakanlığının Organizasyonu ile 2 - 4 Nisan tarihleri arasında yapılan Uluslararası AITF Bakü Azerbaycan Fuarına Mardin de onur konuğu olarak yer aldı.

14. Azerbaycan Bakü Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında 42 Ülke arasından Türkiye en güzel organizasyon ile başarı belgesi alan tek ülke oldu. Mardin Valiliği de Türkiye Standının Şeref konuğu olarak katıldığı Uluslararası fuarda Mardin tüm unsurları ile Bakü de tanıtıldı.

Mardin il Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın’ın başkanlığını yaptığı Mardin kafilesinin tek kadın temsilcisi ise Kızıltepe’yi temsil eden Sultan Özen oldu.

Türkiye`nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi`nin ortaklaşa düzenlediği konsere büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaattin Aydın ve müdürlük yetkilileri, Azerbaycan`daki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Konser öncesinde konuşma yapan Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Seyit Ahmet Arslan, AITF 2015`den bahsederek devamlı katıldıkları fuarda her sene Türkiye`nin bir ilini ön plana çıkardıklarını söyledi.2013`te Manisa, 2014`te ise Bursa illerinin tanıtıldığını belirten Arslan, şimdi de Mardin`in ön plana çıkarıldığını kaydetti.

Mardin`in sadece Türkiye`de değil, dünyada en kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kent olduğunu ifade eden Arslan, bu geleneksel kültürle Azerbaycanlıları buluşturmak istediklerini belirtti. Grubun üç gün boyunca fuarda gösteri yaptığını hatırlatan Arslan, "Fuarda Mardin rüzgarı esti. Öyle bir rüzgar oldu ki sadece ziyaretçiler değil, diğer ülkelerin temsilcileri de bizim standımızı doldurdu taşırdı" şeklinde konuştu.

Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın ise Azerbaycan`da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyleyerek buranın insanları ile aynı dil, kültür ve düşünceleri paylaştıklarını ifade etti. Mardin`in çok dinli ve çok dilli bir kent olduğunu ve bu özelliği ile dünyanın örnek kentleri arasında bulunduğunu ifade eden Aydın, yemeğe ve müziğe de yansıyan bu kültürü Azerbaycan`a tanıtmak istediklerini belirtti.

Konuşma sonrasında sahneye çıkan Reyhani Müzik Grubu`nun yöreye özgü türkülerden oluşan gösterisi izleyiciler tarafından coşkuyla izlendi. Mardin türkülerin seslendirildiği gösteri ziyaretçiler tarafından eşlik edilerek izlenirken, sanatçıların seslendirdiği Azerbaycan türküsü "Size selam getirmişem" büyük alkış aldı. Gösteride bazı izleyiciler sahneye çıkarak yöreye özgü türkülere oyunları ile eşlik ettiler. Fuarda Mardin ekibinde yer alan Mehmet Fidan`ın kendi elleriyle yoğurduğu 8 kiloluk çiğ köfte izleyicilere ikram edildi.