Bedirhan Dinler: TMO sanayicinin yanında durarak çiftçiyi eziyor

Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, açıklanan fiyat ve desteklemelerle ilgili konuştu. Dinler, ” TMO çiftçi aleyhine ya fiyat açıkladı, ya geç açıkladı, yada ithal ürünlerle piyasaya müdahale etti. "dedi.

Ekonomi 12.11.2021 12:32:00 0
Bedirhan Dinler: TMO sanayicinin yanında durarak çiftçiyi eziyor

Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, açıklanan fiyat ve desteklemelerle ilgili konuştu. Dinler, ” TMO çiftçi aleyhine ya fiyat açıkladı, ya geç açıkladı, yada ithal ürünlerle piyasaya müdahale etti. TMO sanayicinin yanında durarak çiftçiyi eziyor. Bu açılardan bakıldığında çiftçiye direk denilmese de üretme deniliyor.” dedi.

Başkan Bedirhan dinler yaptığı yazılı açıklamada çiftçinin girdi maliyetlerinin giderek katlandığını söyledi. Dinler, “Son iki yıldır girdi fiyatları aldı başını gidiyor. Tek tek kalem kalem açıklamaya gerek kalmadı çünkü çiftçinin girdi olarak kullandığı bütün kalemlerde en az yüzde 150, yüzde 300’e kadar zam geldi. Buna karşılık olarak çiftçi ne zaman hasada başlasa çiftçinin kara gün dostu olan TMO çiftçi aleyhine ya fiyat açıkladı, ya geç açıkladı, yada ithal ürünlerle piyasaya müdahale etti.

Sanayi bakanlığı ithalat için gümrük vergilerini sıfırladı. Bütün dünyada tarımsal emtia fiyatları artarken bizde baskı altında tutulmaya çalışıldı. Sanayiciye kar ettirildi, çiftçi mağdur edildi. Aylardır çiftçi desteklemeleri artırılacak çiftçi artan maliyetlere ezdirilmeyecek denildi ama maalesef dün 2021 yılı destekleme miktarları açıklandı 2020 yılından hiç bir farkı olmamakla beraber 2021 yılı desteklemeleri hem geç hem de 2022 yılı bütçesinden ödenecek denildi. İşin trajik tarafı desteklemeler zaten enerji şirketi hesaplarına aktarılıyor. Hem az hem geç hem de DEDAŞ’ın hesaplarına doğrudan aktarılan desteklemenin çiftçiye hiç bir faydası yoktur. Tarımsal desteklemeler gerçek anlamda piyasa şartlarına göre güncellenmeli ve zamanın da doğrudan çiftçiye ödenmelidir.” diye konuştu.

Dinler sözlerini şöyle sürdürdü: “İster istemez insan art niyet aramaya başlıyor nasıl mı? Bir taraftan girdi fiyatlarına hiç bir müdahalede bulunulmuyor ama çiftçinin ürününe serbest piyasa olmasına rağmen direk ve dolaylı müdahale ediliyor. Desteklemeler yetersiz ve geç ödeniyor ve çiftçiye ödenmiyor. DEDAŞ yetkilisi haddini aşan açıklamada bulunarak çiftçiye ‘ekme’ diyor. ‘Ekersen tarlada ürününü kurutacağım’ diyor. aleni tehdit ediyor. TMO sanayicinin yanında durarak çiftçiyi eziyor. Bu açılardan bakıldığında çiftçiye direk denilmese de üretme deniliyor. Son olarak şunu diyebilirim; çiftçi olmazsa çiftçi üretmezse bu ülke aç kalır. Allah çiftçilerimizin yanında olsun. Sağlıklı ve bereketli günler dilerim.”