"Borcu olmayanların elektriğini kesmek hukuk dışıdır"

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı, DEDAŞ´ın kendi alacağını çiftçilerden tahsil edebilmek için kırsal alanlarda uyguladığı elektrik kesintisine tepki gösterdi.

22.03.2018 16:58:22 0

Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Onursal Başkanı Mehmet Şerif Öter, DEDAŞ´ın kendi alacağını çiftçilerden tahsil edebilmek için yaptığı genel elektrik kesintisine tepki gösterdi.

DEDAŞ´ın elektrik borçlarının ödenmediği gerekçesiyle Mardin´e bağlı yüzlerce köyün elektriğini kestiğini anımsatan Öter, DEDAŞ´ın kendi hakkını ararken tüm halkı mağdur etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Hukuk devletinde bireyin suçu topluma ödetilemez"

Öter, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Dolayısıyla kim suç işlerse ceza ve müeyyideler o kişilere uygulanır. Kim elektrik borcunu ödemiyorsa ancak ve ancak o kişilere yönelik hukuki zeminde icra, kesinti vs. yaptırımlar uygulayabilir. DEDAŞ genel kesinti uygulamasıyla hiç elektrik borcu olmayan aboneleri haksız yere mağdur etti. Köylere içme suyu sağlayan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından ödemesi yapılan kuyuların elektriklerinin kesilmesiyle köylerde yaşayan insanlar ve diğer canlılar içecek su sıkıntısı yaşıyor." diyerek yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti.

"Borcu olmayanların elektriğini kesmek hukuk dışıdır"

DEDAŞ´ın borcunu düzenli ödeyenlere kesintisiz enerji verdiği takdirde borcu olanların da borçlarını ödemeye teşvik edeceğini belirten Öter, "Ama şimdi tam tersi bir durum ortaya çıkıyor. Borcunu ödeyen ve ödemeyen aynı şekilde kesinti cezasına maruz kaldığı için borcuna sadık abonelerin de cezalandırıldığı algısı oluşuyor." şeklinde konuştu.

Son olarak hükümete çağrıda bulunan Öter, şunları söyledi: "Tarım milli servettir, hükümetimiz acilen bu konuya müdahale etmeli ve sorunu çözmelidir. Bölge ekonomisinin temeli ziraattır. Bu sene bölge kurak geçiyor. Suya acil ihtiyaç duyulmaktadır. Sorunu bir an önce çözüme kavuşturmak herkesten önce İktidar partisine mensup Mardin siyasetçilerinin başta gelen en önemli görevidir. Nedense hemen her sene tarımın suya hayati derecede ihtiyaç duyduğu mart ve nisan dönemlerinde bu sorunun fitili ateşleniyor. Ak ile kara suçlu ile suçsuz, haklı ile haksız karıştırılarak genel, toplu cezalandırma uygulaması bölgeyi politize edecektir." (İLKHA)