Buğdayını eken çiftçiler: Gelir gideri karşılayamıyor

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler buğday ve arpalarını ekmeye başladı. Çiftçiler gider fiyatlarından yakınıyor.

Gündem 21.11.2018 12:03:14 0
Buğdayını eken çiftçiler: Gelir gideri karşılayamıyor

Yağan Sonbahar yağmurları ile birlikte Kızıltepe´de çiftçilerin yüzü de gülmeye başladı. Ekinlik Köyün´de çiftçiler traktörlerle topraklarını sürdüler. Ardından torbalara doldurulan buğday mibzere boşaltıldı.  Mibzere koyulan buğday toprakla buluşturuldu.  Buğday ve arpalarını eken çiftçiler yağan yağmurun bereket getirmesi temennisinde bulundu.

Ekinlik Köyünde çiftçilik yapan Beşir Aydın,  "Yağmur bu sene iyi yağdı. Çok şükür DEDAŞ´a muhtaç olmadık.  Buğdayımızı, mazotumuzu, ve ilacımız aldık şimdi de ekmeye başlıyoruz. Tam zamanında da yağmur yağdı çok güzel oldu." dedi.

Ürünlerinin ucuza gittiğini anlatan Aydın, "Maalesef  sıkıntımız fiyatlardan ötürü var. Tohumu pahalıya alıp buğdayı ucuza veriyoruz.  Yazık günah gübrenin kilosunu 2 bin 100´e aldık.  İlacın tonunu 150´ye aldık. Yani masrafımız bin 600´ü buluyor. Ama hasat zamanında buğdayı bin 100´e  verebiliyoruz.  Yani mağdur oluyoruz. Bir de DEDAŞ elektriğimizi kesiyor. Komşu tarlamız da arkadaşımıza 85 bin lira ceza geldi. Devlet kendisi elektriği işletsin bizi kurtarsın." dedi.  Mazotu bu sene 6250´ye aldım.  Ben nasıl para kazanıyım. Fabrikatörler ihracat yasağından dolayı buğday da alamıyor. Avrupa ve Almanya´dan getiriyorlar. Kendi ürünümüz satılamıyor. Devletin buna bir çare bulması lazım." diye konuştu./resimler/2018-11/21/1207272131378.jpg