Cemil Aydoğan’ın gözünden Mezopotamya Çilek Bahçesi

Gazeteci ve Yazar Cemil Aydoğan geçtiğimiz gün Kızıltepe'de kadınların bir araya gelerek kurduğu kooperatifle 20 dönüm tarlada çilek üretmeleri ile ilgili düşüncelerini kaleme aldı.

Gündem 2.01.2021 12:02:00 0
Cemil Aydoğan’ın gözünden Mezopotamya Çilek Bahçesi

Bu pandemi sürecinden sonra, genelde sosyal etkinliklere pek katılmıyorum. Ancak Kızıltepe Kaymakamlığı öncülüğünde, kadın üretim kooperatifinin yoğun çabalarıyla, çiftçilerin Ekonomik ve toplumsal hayatını önemli derecede, ilgilendiren, bir girişim olduğu için, Mezopotamya çilek etkinliğinin açılışına bir kaç gazeteci arkadaşımız ile beraber iştirak ettik.

Halkı ilgilendiren, toplumsal hizmetler, ister istemez, kamuoyu içinde tartışma konusu olmaktadır. Bu çilek bahçelerinin, tartışıldığı bir ortamda, bu girişime karşı çıkan, bu bir vatandaşın olumsuz tepkilerine kulak misafiri oldum.

Ben çiftçilik hususunda uzmanım diyordu. Bu kadar masraf boşu boşuna sarf edilmiştir. Ben iddia ediyorum bu 20 dönümlük çilek bahçesinde, tek bir çilek yetişmez diyerek ahkam kesiyordu. Çilek ve ilgili toprak hakkında, herhangi bir bilgiye, sahip olmadığım için, kendisine müspet menfi bir cevap vermedim.

Ancak çilek bahçelerinin açılış töreninde, o menfi konuşmaların cevabını canlı pratiğinde, görme imkanına sahip oldum. Çilek bahçesinin bu sera tarlasında, çilek fidelerinin yetişip yetişmediğini araştırdım. Bu tarlada bütün çilek fidelerinin mükemmel bir şekilde yeşerdiğini gözlerim ile gördüm.

Yıllardır bu Mısır ekimiyle, toprak ve su rezervlerinin dengesini altüst eden, ve Tedaş ile para hususunda başları dertte olan çiftçilerimize, umarım üretime maddi yönde ciddi bir kapının açılmasını, beraberinde getirmiş olacaktır. Orda çilek hususunda uzman olan bir kişiden çileklerin gelirleriyle ilgili bilgi aldım. Bana net bir cevap verdi.

Bu 20 dönümlük çilek tarlasında, olağanüstü bir engel olmasa, 500 milyar lira gelir getirecektir; dedi. Hayata insan dahil olmak üzere hiç bir canlının hayat garantisi yoktur. Elbette bu çilek tarlasının da garantisi yoktur.

Her yeni bir girişimin arkasında, risk ve cesaret faktörü vardır. Bu sorumlu olan, şahsiyetlerde, bu faktörler Yoksa, o yöneticinin başarıya ulaşması mümkün değildir. İnşallah çilek tarlası ile, açılan bu Ekonomik kapı, halkımıza kazançlı bir yaşamı beraberinde getirecektir.

Kurumsal olarak, bu konuda emeği geçen, başta Kızıltepe kaymakamı sayın Hüseyin Çam, ve eşi Dilek Çam ile beraber, Üreten kadınlar kooperatifine, teşekkür ediyorum. Katılım gösteren ilçe müdürlerine, stk başkanlarına, ve gazeteci arkadaşlarıma da Herhebi (teşekkür ediyorum) Kızıltepe, Mardin ve Tüm Türkiye halkının yeni yılını kutluyorum. En derin saygılarımı sunuyorum. Cemil AYDOĞAN