Çiftçi elektrikten yakınıyor

Son iki yılda çiftçiyi en çok elektrik pahalılığı zorluyor. Çiftçilerin çoğu iki katına çıkan elektik faturasını ödeyemiyor. Elektrik şirketi de zarar ettiği gerekçesiyle üreticinin elektriğini kesti.

Gündem 30.05.2020 09:31:59 0
Çiftçi elektrikten yakınıyor

Son iki yılda çiftçiyi en çok elektrik pahalılığı zorluyor. Çiftçilerin çoğu iki katına çıkan elektik faturasını ödeyemiyor. Elektrik şirketi de zarar ettiği gerekçesiyle üreticinin elektriğini kesti.

Mardin´de  elektrik konusu  çiftçinin en büyük sorunu haline geldi. Artan elektrik birim fiyatı çiftçiyi zorlamaya başladı. Elektrik gideri neredeyse çiftçinin en büyük gideri haline geldi. Dicle Elektrik Mardin´de çiftçinin 1 milyar 342 milyon lira borcu oldu ifade ederek borcunu ödemeyen çiftçinin elektriğini keseceğini duyurmuş ve hemen kesim işlemleri başladı.

Ancak Kızıltepe ve Derik´te birçok köy borçları olmamasına rağmen elektriklerinin kesildiğini ileri sürdü.  Elektrikler tamda buğdayın suya en çok ihtiyaç duyduğu döneme denk gelmesi çiftçiyi mağdur etti. Borcunu ödeyemediği için elektriksiz kalan çiftçi sula yapamadı.  

ÇİFTÇİ FATURALARI ÖDEYEMİYOR

Çiftçinin bütün ürününü satmasına rağmen maliyetleri karşılayamayacağını ifade eden Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, ?Bütün Türkiye´de olduğu gibi yüksek girdi maliyetlerine rağmen çiftçi üretmeye devam ediyor.  Maalesef şirketin bölgede uyguladığı zalimce uygulamalardan dolayı çiftçimiz perişan durumda. Mardin´in kırsal Derik ve Kızıltepe ilçelerinde toplamda 44 köyümüz elektriksiz bırakıldı. Hem maddi hem manevi zarara uğratıldı. Buğdayımız suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde susuz bırakıldı.  Çiftçi yüzde 70´lere varan zararlara uğradı. Köy halkının hayvanları susuz bırakıldı. Şirket,  ?çiftçi borç ödemiyor, kaçak kullanıyor´ diye beyanlarda bulunuyor.  Maalesef tamamıyla asılsız iddialardır. Son 1 yılda elektrik birim fiyatında yüzde 300´lere varan fiyat artışı oldu. Bu durumda çiftçinin bunu ödemesi mümkün değildir? dedi.

 

/resimler/2020-5/30/0934093438987.jpg

ÇİFTÇİYİ ENÇOK ELEKTİRK ZORLUYOR

Fox TV´de İsmail Küçükkaya´nın sunduğu Çalar Saat programına konuk Tarım Yazarı  Eli Ekber Yıldırım,  çiftçiyi en çok elektriğin zorladığını söyledi. Yıldırım, ?Eskiden çiftçiye sorduğumuz zaman  birinci sırada mazotu söylerlerdi.  Mazot çok pahalı, gübre çok pahalı. Şimdi hangi çiftçiye sorsanız elektik çok pahalı diyor.  Yani tam sulama zamanı elektrikler kesiliyor? şeklinde konuştu.

Dicle Elektrik´ten konuyla ilgili yapılan son açıklamada, Mardin´de 6.173 tarımsal sulama abonesinin 1 milyar 342 milyon lira borcu bulunduğu açıklandı. Ödenmeyen bu borcun uzun bir dönemi kapsadığı ve artık hizmetin sürdürülebilirliğini etkilemeye başladığı belirtilen açıklama şöyle: "Daha önce de birçok kez bu konuyu gündeme getirerek tarımsal sulama abonelerimizin geçmişe ait elektrik borçlarını ödemeleri çağrısında bulunduk. Ancak bu çağrılarımız, büyük bir kesim tarafından görmezden gelindi. Şirket olarak buna rağmen iyi niyetimizi koruyarak kapsamlı bir kesme işlemi gerçekleştirmedik? denildi.