ÇİFTÇİLER BEĞENMEDİĞİ DANALARI İSTEMEDİ

Mardin Kızıltepe´de Genç Çiftçi Projesi kapsamında çiftçilere verilen 125 büyük baş hayvanı çiftçiler projeye uygun olmadığı iddiasıyla teslim almadı.

Gündem 23.10.2018 23:03:55 0
ÇİFTÇİLER BEĞENMEDİĞİ DANALARI İSTEMEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Kızıltepe´de 25 genç çiftçiye 125 büyük baş hayvan hibe edildi. İlçeye 3 tırla getirilen hayvanları çiftçiler zayıf olduğu için teslim almadı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri bünyesinde danalar tutanakla teslim alınmadı.

Hayvanların projede yazılan şartlara uymadığını söyleyen Genç Çiftçi Gökhan Saruhan, ?Genç çiftçi dahilinde 3 bin 500 TL TİGEM´e yatırdım. Normalde projede canlı ağırlığı 210 ve simental kırması cinsi olması gerekirken şuanda bize cinsi ve ırkı belli olmayan hayvanları getirmişler. Bu hayvanlar 60, 70, 120 kilo gram ağırlığında. Bu bizim projemizin dışındadır. Kızıltepe halkı olarak biz bu hayvanları reddediyoruz. Hepimiz bu hayvanları teslim almayacağımıza dair tutanağımız tuttuk. Artık bu ilin ve ilçenin büyükleri kimse bu işe el atsınlar. Biz bunları istemiyoruz. Mümkünse bizim projeye uygun hayvanları versinler. Bu sene hayvan sayısı da azaltıldı.? dedi.

Çiftçi Nazım Yılmaz da ?Bu hayvanları görüyorsunuz bunların tanesi bin lira eder ama projeye göre bunların tanesi 6 bin lira olması gerekir. Kasaplar da burada bunu söylüyor. Bu hayvanlar projeye göre uygun değildir. 25 kişi başvurduk hepimiz mağduruz. 3 tır geldi. Bu hayvanların hepsine baksan 5 tane iyi hayvan yoktur.? diye konuştu. Bir başka çiftçi de hayvanların beslenmeye uygun olmadığını ifade ederek, gelen hayvanların zayıf olduğunu ve istemediğini belirtti.

Öte yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerinin kabul komisyonu hayvanları kabul etmedi. Hayvanlar geri gönderildi. Tarım ekipleri çiftçilerin mağdur olmaması için çiftçilerin şartlarına uyan hayvanların tekrar getirileceğini ifade etti.