Çiftçiler İsyanda...

Mardin`de giderek büyüyen elektrik sorununa tepki gösteren ve günlerdir tarihi İpekyolu`nu trafiğe kapatarak eylem yapan çiftçiler, İlke Haber Ajansı`na konuştular.

Gündem 28.08.2014 11:47:50 0
Çiftçiler İsyanda...

Mardin ve çıvar illerdeki çiftçilerin TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra yaşanan elektrik kesintilerine tepki göstermek için başlattığı yol kapatma eylemleri yayılıyor.

Kesintiler yüzünden mahsullerini sulayamayan ve ürünlerinin kurumaya başladığını söyleyen çiftçiler ise günlerdir tarihi İpekyolu`nun trafiğe kapatarak eylem yapıyor. Çiftçiler elektrik kesintileri son bulmayana kadar yolu trafiğe açmayacaklarını belirtiyor.

Trafo binasını işgal ettiler

Mardin-Kızıltepe karayolu trafiğini kapatan çiftçiler, herhangi bir yetkilinin kendileri ile görüşmediği gerekçesi ile Kızıltepe ilçesine elektrik sağlayan trafo binasını işgal etti. Trafo binasına giren işçilerin ilçeye elektrik sağlayan ana şalterleri indirmesi nedeni ile Kızıltepe ilçesine verilen elektrik akışı kesildi. Traktörleriyle bölünmüş yol olan tarihi İpekyolu`nun her iki şeridini de aynı anda trafiğe kapatarak ulaşımı durduran çiftçiler, elektrik sorununun çözülmesini istiyor.

“Bölge sahipsizdir”

İlke Haber Ajansı’na konuşan çiftçilerden Muzaffer Coşkun,  “Yolları trafiğe kapatmamızın tek sebebi elektrik kesintileri yüzündendir.” diyor. Kesintilerden halkın tamamı zarar gördüğünü dile getiren Coşkun, “Hükümetin bu işe bir el atmasını istiyoruz.  Mahsullerimiz kurumak üzere, yetkililerin bir an önce bunu bir çare bulmasını istiyoruz. Bir kaç gün içerisinde de ekinlere su verilmezse ekinlerimiz kuruyacak, bir yıllık emeğimiz heba olacak. Buda Türkiye ekonomisine büyük bir darbe olur. Bölge milletvekilsiz, bölge sahipsizdir. Bu sorunu ancak yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan çözebilir.” diye konuştu.

Gezi’de meydanı terk etmeyen BDP/HDP nerede?

Haşim Selçuk adlı çiftçi ise elektrik sorununun bölge ekonomisine büyük zararlar verdiğini ifade etti. Selçuk, “Bizim geçimimiz tarıma dayalıdır. Bu elektriklerin kesimi bizim verimimizi yüzde 50 etkiliyor. Böyle olduğu zaman bölge halkı etkileniyor, baraj olan bölgelerde çiftçilerden ne kadar alınıyorsa bizden de o kadar alınsın. Burada kuyularımızı kendimiz kazıyoruz, dalgıçlarımızı kendimiz alıyoruz ve oluşturduğumuz tarım alanı ile Türkiye ekonomisine katkı da bulunsunlar. Buradan HDP/BDP`ye de sesleniyorum: gezi olayları sırasında Taksim’den ayrılmıyorlardı. Şimdi bölge elektriksiz, bölge susuz nerede milletvekilleri nerede BDP. Sadece seçim zamanında mı onları meydanlarda göreceğiz.” dedi.

“Çok kötü oyunlar oynanıyor”

Hamid Kılıç ise şunları söyledi: “Abdullah Tivnikli isimli şahıs DEDAŞ ı kiralamış, çiftçiden para almadığı için TEİAŞ emir veriyor ve bütün bölgenin elektriğini kestiriyor. Elektriği keserse ne olacak kaos olacak. Malumunuz zaten bölge dinamik üstündedir. Dolayısıyla 500 dönüm arazi şu an ekili, bu arazi kurursa çiftçinin malı ziyan olur. Bunun mazotundan gübresine kadar her şey de girdisi var. Burada çok kötü oyunlar oynanıyor. Abdullah Tivnikli Abdullah Gül’ün oda arkadaşıdır. Yani bir Holding için bir bölgenin başı kesilir mi? Allah’tan reva mı, insanlara böyle işkence yapılır mı? Bu işi ancak Allah’ı tanımayan hukuk tanımayan insan değerini bilmeyen birisi bu işi yapabilir. İşin kötü tarafı devlette bu adamı koruyor. Yeter artık! Onlara oyunuzu vermeyin, sandık başına gitmeyin artık. Nerede HDP, nerede dayanışma… Hani çözüm süreci, hani barış.”