Çiftçilere pamuk entegre sistemi anlatıldı

Yaşam 26.09.2014 08:55:10 0
Çiftçilere pamuk entegre sistemi anlatıldı

Mardin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik pamuk entegre mücadele sistemi eğitimi verildi.

Kızıltepe Doyuran (Tİltêmikê) köyünde çiftçi tarla okulu projesi kapsamındaDiyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki uzmanlar tarafından tarlada uygulamalı olarak verilen eğitime, Mardin Gıda Tarım ve hayvancılık il Müdürü Bekir Kılıç, İlçe Müdürü Nevvaf Kalkan, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Programla ilgili konuşan Tarım ve hayvancılık il Müdürü Bekir Kılıç, “Bu programın temel amacı tarımsal üretimin asli unsuru olan üreticilerimizin, çiftçilerimizin ihtiyacı olan teknik bilgileri etkili yol olan, uygulamalı uzman ekipler tarafından tarlada bire bir göstermektir. Teknik bilgilerin defterde kitaplarda kalması bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan bu bilgileri uygulamalı olarak çifti ile paylaşmaktır.”dedi.
Entegre mücadele araştırma konusunda bilgi veren ekip uzmanı Sedat Eren ise Diyarbakır Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde uzman koordinatör ekipleri tarafından Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde pamuk entegre mücadele araştırma konusunda uygulamalı teknik bilgiler verildiğini belirtti.

Eren “Pamuk entegre mücadelesinin hem işleyişi hem de eğitim şekli değişti. Daha önce biz eğitimi dört duvar arasında yapıyorduk. Fakat zamanla bunu çok da faydalı olmadığını gördük. Her entegre mücadelesinin kısa süreli bir eğitimi var bunlardan bir tanesi tarla okulu eğitimidir. Tarla okulundaki eğitimdeki gayemiz pamuk üreticisi çiftçilerle tarlada uygulamalı bir şekilde karşılaşılan sorunları görmek ve bunlara yönelik çözüm üretmektir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de pamuğun yüzde 60’ının bu bölgede üretildiğini belirten Eren “Dolayısıyla ülke üretiminin büyük bir kısmını bu bölge üretiyorsa bu bölgenin her konuda pamuk üretiminden satışına pazarlayışına ve hatta mamule dönüşmesine kadar büyük bir hak sahibi olması lazım.”dedi.

Tarladaki faydalı böceklere karşı ilaç kullanıldığını ifade eden Eren, “Bu doğru bir uygulama değildir. İlaç satıcıları faydalı böcekleri tahtakuruları diye lanse edip çiftçilere ilaç attırıyor, alakası yok. Eğer bir ziraat mühendisi, bir danışman bu hatayı yaparsa halka misali ard arda hepimiz sorumlu oluruz ve üreticimize de zarar vermiş oluruz. Buradaki ziraat mühendislerine danışın cevap alamazsanız bize ulaşmaya çalışın, size yardımcı olmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.
Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevvaf KalkanDiyarbakır Tarımsal Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanlar tarafından çiftçilere tarla içinde uygulamalı eğitim verildiğini belirtti.


Anahtar Kelimeler: