Çin: BMGK üyeleri dayanışma ve iş birliği ruhuna bağlı kalmalı

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Dai Bing, dün BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dayanışma ve iş birliği ruhuna sadık kalmasının önemini vurguladı.

Gündem 12.03.2024 12:45:22 0
Çin: BMGK üyeleri dayanışma ve iş birliği ruhuna bağlı kalmalı

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Dai Bing, dün BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dayanışma ve iş birliği ruhuna sadık kalmasının önemini vurguladı.

Dai Bing, BM Güvenlik Konseyi'nin çalışma yönetimi üzerine düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Dai Bing, BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında özel sorumlulukları olan en önemli uluslararası kolektif güvenlik mekanizması olduğunu belirterek, Güvenlik Konseyi üyelerinin BM Tüzüğü'nün amaç ve ilkelerine uygun olarak birbirlerine saygı göstermeleri, eşit şartlarda müzakere etmeleri gerektiğini ifade etti. Dai, ayrıca üye ülkelerin birbirlerinin meşru endişelerine önem vererek BMGK'nin yapıcı bir rol oynamasını sağlamaları ve Güvenlik Konseyi'nin güvenilirliğini ve otoritesini birlikte korumaları gerektiğini belirtti.

Veto hakkı sisteminin asıl amacının, üye ülkeler arasında, özellikle büyük güçler arasında tam bir koordinasyon sağlamak olduğunu dile getiren Dai Bing, gelişmekte olan ülkeler ile küçük ve orta ölçekli ülkelerin BMGK'deki temsil ve söz hakkının artırılması, örgüt içinde daha dengeli bir yapı oluşturulması, daha adil karar verilmesi ve kutuplaşmanın azaltılması gerektiğini söyledi. Dai, BMGK'nin beş daimi üyesinin Soğuk Savaş zihniyetini bir kenara bırakarak dar jeopolitik değerlendirmelerin ötesine geçip dayanışma ve iş birliğini güçlendirmeye öncülük etmeleri gerektiğini hatırlattı.

Az sayıdaki daimi üyenin Güvenlik Konseyi'ndeki çoğu karar tasarısının hazırlanmasını kendi tekelinde tutmasının birçok anlaşmazlığa sebep olduğuna işaret eden Dai, Çin'in, karar tasarılarını hazırlayan ülkelerin objektif ve tarafsız kalması, çifte standart ve siyasi manipülasyona başvurmak yerine tüm tarafların görüşlerini dikkate alması gerektiğini savunduğunu ifade etti. Dai, daha fazla daimi olmayan üyenin karar tasarısını hazırlama görevini üstlenmesinin teşvik edilmesi önerisinde bulundu.

Yaptırımların BM Tüzüğü tarafından BMGK'ye verilen özel bir araç olduğunu ve siyasi çözümlere zemin hazırlamayı amaçladığını ancak diplomatik çabaların yerini alamayacağını vurgulayan Dai Bing, yaptırım konusunun dikkatli ve sorumlu bir şekilde ele alınması ve durumun değişikliklerine göre ayarlanması gerektiğinin altını çizdi.

 Dai, Çin'in her zaman olduğu gibi daimi üye olarak sorumluluklarını ciddiyetle yerine getirerek dünya barışı ve güvenliğinin korunmasına yönelik çabalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı