Derik zeytininde bereket yılı yaşanıldı

Mardin'in Derik ilçesinde yetiştirilen zeytinin üretim artışı geçen yıla oranla iki kat arttı.

Ekonomi 10.11.2020 07:28:00 0
Derik zeytininde bereket yılı yaşanıldı

Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Derik'te 12 bin 500 dönüm arazide yaklaşık  200  bin ağaçtan 7 bin 500 ton rekolte alınması bekleniyor.

Ana vatanı Derik olan, başta Halhalı olmak üzere Zonciki, Güleki, Mavi, Kejik, Belloti, Mazi, Gurseki ve Melkabazi gibi zeytin çeşitlerinin hasadı devam ediyor.

Ağacın bir yıl ürün verip, bir yıl vermemesi dolayı geçen yıla oranla verimde yaşanan yüzde 50'lik artış üreticinin yüzünü güldürüyor.

Londra’da görücüye çıkan ve yağda birinci olan Derik Halhalı, daha dalındayken satılıyor.

Zeytin üreticisi Zeynettin Pamukçu, “Mardin Derik’te oturuyorum, bu zeytincilik işi ile uğraşıyoruz deden kalmadır. Bu sene çok güzel verim var. Zeytinin kalitelisi Halhali zeytinidir. Bu bölgeye kıraç diyoruz. Buranın zeytini en kaliteli, en yağlı zeytindir. Bir iki sene kalsa yumuşamaz. Bizim zeytinimiz dünyada birdir. Zaten festivale katılmış, zeytin yağı bir çıkmış.” dedi.

Daha çok eski yöntemlerle hasadı yapılan Derik’te  Halhali zeytinin ile birlikte on çeşit zeytin yetiştiğini kaydeden Ekrem Erol ise “Derik zeytini tarihi geçmişe dayanan bir üründür. Derik’te yaklaşık 10 çeşit zeytin türü vardır. Bunların en kalitelisi Halhali’dir. Bilindiği üzere Halhali dünyada şampiyon olarak geçiyor. Londra ve Japonya’da yağı kaliteli olduğu için kaliteli ürün standardını almıştır… / Yaklaşık 200 bin ağacımız var. Bu ağaçlarda kaliteli olarak bilinen Halhali hasat ediliyor. Bundan çok kaliteli yağ elde ediliyor.” şeklinde konuştu.

Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu zeytinin üretimi  devletin verdiği destekle arttığını ifade eden Derik Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli şunları söyledi:

12 bin 500 dönüm zeytinimiz var. Hasat dönemine girdik. Bizim bu sene Bu sene rekolte beklentimiz yaklaşık 7 bin 500 ton. Zaten Derik zeytinini kendini kanıtlamış bir dünya markası haline getirmişiz. Şuan yapılan çalışmalarımız bu zeytin alanlarımızı daha da geliştirmek. Kapama bahçesiyle şuan İlçe Tarım Müdürlüğü ile GAP’a sunulmuş bir proje ile 50 bin fidanı bu sene dağıtmayı düşünüyoruz… / 50 bin fidan demek rekoltenin yükselmesi demek. Dünya piyasasına açılacağımız bir kapı demektir. Zaten şuanda dünyada Derik zeytini talebi var ama rekoltemiz az olduğu için biz gönderemiyoruz. Bölgeye ve ülkeye yetişebiliyoruz. Her yıl bunu artırmaya çalışıyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Derik zeytininde bereket yaşanıldı