Derik´te Karacadağ pirinc hasadı başladı

Derik ilçesine bağlı,35 kilometre mesafede Şerefli Mahallesinin bulunduğu Karacadağ bölgesinde ekilen pirinçlerin hasadına başladı.

Gündem 8.10.2019 19:14:02 0
Derik´te Karacadağ pirinc hasadı başladı
Mardin´in  coğrafi işaretli tarım ürünleri listesinde bulunan Karacadağ pirincinin hasadına başlandı. İşçilerin kopardıktan sonra biçerdöverlerin ayıkladığı pirinçler, yerlere serilen sedirlerde kurutulmak için birkaç gün bekletiliyor. Kurutulma işleminin ardından toplanan pirinçler, fabrikaya götürülerek paketleniyor. Fabrikadaki işlemleri tamamlanan pirinçler, daha sonra sofralardaki yerini almak için marketlere dağıtılıyor. Karacadağ pirinci üretimi yapan çiftçiler masrafların arttığını belirterek pirincin alımında iyileştirme yapılmasını talep etti.
 
Pirinç hasadı ile ilgili bilgi veren Mardin´in Derik ilçesine bağlı Şerefli Mahallesi Çiftçi Temsilcisi Faysal Yılmaz, "Bölgelerindeki Karacadağ eteklerinde olduğunu belirterek,"Burada yıllardan beridir çeltik ekiyoruz.Su göletimiz 1978 yıllarından dedelerimiz ve babalarımız tarafından devlete bildirilmiş,inşa edilmiş bir gölettir.Devletin verdiği imkanlarla kısıtlı da olsa çeltik alanı,çeltik ekiyoruz. 920 dekarlık ekim alanında  Şiribaba göletinden ekim yapıyoruz.Ektiğimiz çeltikte sadece işçilerle bunu biçiyouz. Erkek işçiler biçtikten sonra,bunları kadınlar topluyor.Çeltikleri alana serip kurutuyoruz.Kurutma makinası yoktur bizim bölgemizde,kurutmadan sonra Diyarbakır´a götürüyoruz.Diyarbakır´da iki tane fabrika olduğu için,çeltiğimizi tonu alıyor 3 bin liraya,bize tohum olarak verdiğinde tonu 5-6 bin  liraya bize. Karacadağ pirinci çok güzeldir,devlet almıyor,bizden ama biz normal satığımızda çok iyi para ediyor bizim çeltiğimiz, kime versek bir daha istiyor. Burada siyah taşların olduğu yerde Çeltiğin tadı bir başka oluyor,beyaz taşların olduğu yere ekemiyoruz.Temennimiz pirincimizin uluslararası toplumda tanıtılması,Türkiye genelinde satılmasını istiyoruz çeltiğimizi,Derik´teki çeltiğimiz sadece Karacadağ bölgesinde güzel çeltik çıkıyor.Bu Karacadağ bölgesi yüksek rakım olduğu için,hem serin oluyor hemde çeltiğin tadı bir başka oluyor.Çeltiği Nisan 20´sinde ekiyoruz,Eylül 20´sinde de biçiyoruz,normal süresi 120 gündür.Geçen sene 200 ton verim alırken,bu sene 150 ton verim almayı bekliyoruz.60 erkek,60 kadın olmak üzere 120 işçi çalışıyor.1 bardak pirinçle 3 bardak su pilav yapıldığı zaman daha güzel oluyor."dedi.
 
"Batı illerinden siparişler var"
 
30 yıldır pirinç ektiklerini belirten üretici Fesih Doğan,"Bu pirincimizi yiyen Avrupa dan Almanya,İsviçre,Norveç gibi ülkelerden bize sipariş geliyor.Bu pirinci yiyen bir daha bırakmıyor,her zaman´gönder´ diyorlar,bütün Türkiye genelinde bu pirincin yemesini tavsiye ediyoruz."dedi.  
 
"Kıymetini bilmiyoruz"
 
Pirinç üreticilerinden Nizameddin Pirinçioğlu,"1978´den beridir bu bölgemizde dedemizden kalma Karacadağ pirincini ekiyoruz.Nisan ayında saha olarak açıyoruz,Ekim ayında da biçme dönemindeyiz şu anda.Bu bölge baki bölgedir,doğal bir bölge ne bir fabrika nede araç-gerecin girmediği bir bölge,demir girmez bir bölgedeyiz.o konuda da minareleri yüksek volkanik arazideyiz.Bunun kıymetini de şu anda  devletimizde,bölgemizde bilmiyor,ama ülke olarak ta farkında değiliz. Bunun üstünde durulması ve korunması,alanların açılması,yolların yapılması ve suyun olması lazım."dedi.