Derik´te Kaymakam Safitürk anısına yaptırılan okul açıldı

Mardin´in Derik ilçesinde geçen yıl katledilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk´ün anısına yaptırılan 2 okulun açılışı İçişleri, Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor bakanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

13.11.2017 13:37:12 0
Derik´te Kaymakam Safitürk anısına yaptırılan okul açıldı

Mardin´in Derik ilçesinde geçtiğimiz yıl uğradığı saldırısı sonucu katledilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk adına ve anısına yaptırılan 2 okulun açılışına 3 bakan katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın video konferans sistemiyle bağlandığı törene, İçişleri Bakanı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Mardin Valisi Mustafa Yaman, milletvekilleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Özel uçakla geldikleri Mardin Havalimanı´ndan helikopterle Derik ilçesine geçen İçişleri Bakanı Soylu, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ile Gençlik ve Spor Bakanı Bak, ilk olarak Merkez Camii´nde kaymakam için okutulan mevlit programına katıldılar.

Cami çıkışında dağıtılan irmikli helva tatlısından yiyen bakanlar, daha sonra birlikte yaya olarak esnafı selamladı. Ardından,  Ayaydın Ailesi tarafından yaptırılan okulun açılış törenine katıldılar.

Kur´an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açılış konuşmasını Ayaydın ailesi adına yapan eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın,  "Bugün açılışını yapacağımız 24 derslik bu okulun yerinde yıllar önce 6 derslik küçücük bir ilkokul vardı. Biz 6 kardeş de bu ilkokulda eğitim gördük. Ancak nüfusu ve dolayısıyla öğrencisi artan derslik bir okul yaptırmamızı teklif edince Ayaydın ailesi olarak hemen kabul ettik." dedi.

Okulu, 4 ay gibi kısa bir sürede de bitirip, Milli Eğitim Bakanlığına devrettiklerini aktaran Ayaydın, ancak bu okulun yapımında en büyük emeği geçen kişinin Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk olduğunu dikkat çekti.

Ayaydın´dan sonra kürsüye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, şunları söyledi: "Bizim bu tip yatırımlara, bu tip heyecanlara desteklere ihtiyacımız var. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bölgemize ve Türkiye´mizin her yanına spor alanları yapıyoruz. Salonlar yapıyoruz, yüzme havuzları, gençlik merkezleri yapıyoruz. Ve gençlerimizin spor sahalarında salonlarda olmalarını istiyoruz. Gençlerimizin içerisinden bu bahçeden koşan, buradaki salonda spor yapan, havuzda yüzen gençlerimizin de Avrupa dünya ve olimpiyat şampiyonu olmasını istiyoruz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bugün buraya yas tutmaya gelmediklerini söyledi. Bakan Soylu, "Belki bir taziyenin yıl dönümü için buradayız ama biz buraya yas tutmaya gelmedik. Tam da ülkemizi hain eylemleri ile hedeflerinden uzaklaştırmaya çalışanlara karşı verilebilecek en güzel bir cevapla eğitimle, okulla, kardeşlikle, birlikle ve beraberlikle biz buraya geldik." dedi.

"Eğitimi kalitesini artırıyoruz"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Türkiye´nin yarınlarına imza atacak idareciler çıkacak bu okuldan. Bu nedir bu? Türkiye´de fırsat eşitliliğinin olduğunun en büyük göstergelerinden birdir. Derik´ten çıkıp milletvekili olursunuz, Derik´ten çıkıp Bankalar Birliği başkanı olursunuz Derik´ten çıkıp Rekabet Kurulu başkanı olursunuz, Cenab-ı Allah´a hamdolsun. Türkiye iyi bir yolda gidiyor. Türkiye´nin yarınını aydınlık kılmanın yolu eğitimi daha iyi kılmaktan geçiyor.  Türkiye´nin eğitimi bugün çok iyi bir yolda ilerliyor. Eğitimi kalitesini artırıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliliğini de sağlıyoruz."

Daha sonra programda Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile Mardin Valisi Mustafa Yaman da birer konuşma yaptılar.

 Konuşmalardan sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Prof. Dr. Aydın Ayaydın´a okulun fotoğrafının olduğu bir tablo hediye etti. Törenden sonra katılımcılar hep birlikte okulun açılış kurdelesini birlikte kesti.

Bakanlar daha sonra hayırsever işadamı 22. Dönem Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez tarafından yaptırılan Şehit Kaymakam Fatih Safitürk Anadolu Lisesi okulunun açılış törenine katıldılar.

Burada düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kaymakamın babası Asim Safitürk de video konferans ile bağlandı. 

Kur´an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan törenin açılışında konuşan İşadamı Süleyman Bölünmez, "Türkiye´de binlerce Fatih var. Safitürk, Halisdemir ve Sekin´lerin yolunda akıtılan kanların hesabı sorulacaktır." diye konuştu.

"Kıymetli kaymakamımızın hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz"

Programa Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak´ın konuşmasıyla devam edildi. Bakan Bak, "Öncelikle şehit kaymakam Muhammet Fatih Safitürk´ün kısa biyografisini izlerken şu duygulara kapıldım: Sporun gücü, terörü yenecektir. Bunun için okullar, havuzlar, sahalar yapacağız. Çocuklarımızı sahalara koşturacağız. Terörün zalim eline karşı sporun şefkatini koyacağız. Süleyman Bölünmez ile karşılıklı müsabakalarda bir arada olduk. Mardin güzel bir şehir, örnek bir şehir... Kendisini bu güzel esere olan katkısından dolayı teşekkür ediyorum. Biz de Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak kıymetli kaymakamımızın hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. Güzel hizmet adamı Safitürk için de havuz yapacağız. Spor için, kulüplerimiz için ne gerekiyorsa bütün desteklerimizi vereceğiz. Bu okullarda mühendisler, avukatlar, bilim adamları ve bakanlar çıkacak. Biz güçlü Türkiye istiyoruz, başarılı büyüyen Türkiye istiyoruz." dedi.

"İçişleri Bakanı olduğumda odama geldi, ´Biz akrabayız´ diyemedi."

Bakan Bak´ın ardından kürsüye çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şöyle konuştu: "Biraz önce düşündüm, Acaba sadece bir okulun açılışına mı geldik?´ diye. Sadece ona gelmedik. Bilmenizi isterim ki biz tarihimizin, medeniyetimiz, birliğimizin, beraberliğimizin ülke sevgimizin, bir az önce okunan Kur´an´ın ve tüm hassasiyetlerin adına buraya geldik. İrade ve kararlılık adına buraya geldik. Gönlümüzden geçen bütün güzelliklerin yansıtılması adına buraya geldik. Ürkmediğimizi, korkmadığımızı, bu ülkenin yarınlarından emin olduğumuzu, bu ülkeyi aydınlığa, zenginliğe ulaştıracağımıza inandığımız için geldik. Öğrencilerimizin öğretmenlerimizin geleceğe doğru atacağı adımı destekleyebilmek adına buraya geldik. Aslında şehidimizin aramızda olduğu, burada sizlerde birlikte omuz omuza olduğunu ispat ettirmek için buraya geldik. Bizi zayıflatmak isteyenlere karşı hepimiz birer Safitürk´üz demek için buraya geldik. Bölünmez ailesine çok teşekkür ediyoruz. Çok kısa süre bir süreç içerisinde bizi çok sevindirdiler. Bizim yaptığımız bütün hizmetin bir tek anlamı vardır. Onları hayalleri, idealleriyle buluşturmak... Biz Mardinli doktor, Derikli mühendis, Nusaybinli öğretmen, Mazıdağlı ülkenin her noktasını kucaklayan bir kaymakam istiyoruz. Onun için buraya geldik. Sadece taş bina açmıyoruz. Zeytin atölyesini anlattığı günü bugünkü gibi hatırlıyorum. Beraber toplantı yaptığımızda ortaya koyduğu anlayışı hatırlıyorum. İçişleri Bakanı olduğumda odama geldi, sohbet ettik. ´Biz akrabayız´ diyemedi. Edepliydi, ahlaklıydı, insandı. Çocukları anlatırken, yaptıkları hizmeti anlatırken bir başkaydı. Buraya gelmemizin sebeplerinden biri de budur. Memleket için fedakârlığın ne olduğunu ifade eden rol modellere, güzel insanlara ihtiyacımız var."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören alanına video konferans sistemiyle bağlandı.

"Çukur eylemleriyle ülkemize saldıranların bedenleri gibi isimleri de yok olup gidecektir"

Alandakilere hitaben konuşan Erdoğan, "Geçtiğimiz yılın 10 Kasım´ında alçakça bir saldırıda yaralanan 11 Kasım´da da şehit olan kaymakamımız adına yaptırılan Anadolu Lisesinin Milli Eğitim Bakanlığımıza ilçemize ve tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Okulu, 5,5 milyonluk yatırımla 6 ayda ilçemize kazandıran işadamı Süleyman Bölünmez´e teşekkür ediyorum. Tüm evlatlarımıza başarılar, öğretmenlerimize ve idarecilerimize kolaylıklar diliyorum. Yeniden inşa edilen okula merhum kaymakamımızın verilmesini Derikli kardeşlerimizin vefası olarak görüyoruz. Türkiye son yıllarda PKK´nın ve DEAŞ terör örgütlerinin diğer yandan da FETÖ ihanet çetesinin saldırılarına maruz kaldı. Bu saldırılarda çok sayıda kaybımız olsun. Ama hamdolsun milletimizle el ele vererek tüm saldırıların üstesinden gelmeyi başardık. Türkiye´nin terör örgütleri vasıtasıyla diz çöktürülmeyecek bir ülke olduğunu ispat ettik. Bölücü terör örgütünün tehditlerine boyun eğmeyen kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum. Çukur eylemleriyle, bombalı saldırılarla, suikastlarla ve alçakla yöntemlerle ülkemize saldıranların bedenleri gibi isimleri de yok olup gidecektir ancak şehitlerimizin her biri yüreğimizde ve eserlerimizde yaşamaya devam edecektir" dedi.

Daha sonra okulun açılış kurdelesini kesen bakanlar ve protokol üyeleri, sınıfları gezerek öğrencilerle bir araya gelip kendileriyle sohbet etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, geçtiği bir sınıfta öğrencilere bir soru çözerek, hem okumaları hem de spor yapmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.