Derik´te zeytin hasadı

Derik içesinde zeytin hasadı başladı. Çiftçiler zeytinin bu sene daha erken yetiştiğini söyledi.

Gündem 8.10.2019 19:08:30 0
Derik´te zeytin hasadı

Derik İlçesinde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen,ilçeninde sembollü haline gelen,Londra da zeytinyağı yarışmasında altın ödüllü,halkın geçim kaynağı olan,50 bin dekar üzerinde kurulu zeytin hasadına 25 gün erken başlandı.

Derik İlçesinde Ğilğali, Zoncuk, Güleki, Kejik, Belloti, Ğurseki, Melkebazi,Melebeli,Mavi ve Ağliş gibi 10 farklı çeşit zeytin üretiminde rekoltenin bu sene düşük olacağı,oysa sıcakların fazla olmasından ağaçlarda zeytinlerin erken olgunlaştığı,bunun üzerine, hasat erken başlandı.

Derik İlçesinde bir sene var bir sene yok olarak yetiştiği bilinen zeytinler,bu senenin yok yılı olarak hasada başladıklarını belirten Zeytin Bahçelerinden zeytin üreticisi 48 yaşındaki Seydoş Özbahçeci,Geçen sene 12 dönümlük tarlamdan 7-8 ton zeytin verim alırken, bu sene 700 kilogram bekliyoruz.8 sene önce zeytinlerimizin kilogramı 2-3 liraydı şimdi yine aynı fiyatta alıcı buluyor.Kilosu 3 lira olunca masraflarını çıkaramıyoruz,zeytinimiz doğaldır,gübre atmıyoruz,sadece hayvan gübresi atıyoruz.çift sürüyoruz,bakımını yapıyoruz.böyle devam ederse kimse geçimini yapamaz.

Bir sene tutuyor,bir sene tutmuyor.O tutmadığı sene masrafını çıkaramıyor,tutuğu senede çok ucuza gidiyor.Bakanlığa seslenmek istiyorum,bize zeytin paketleme,zeytin fabrikasını burada yapsınlar,bizim zeytinlerimiz Gemlik´e İzmir´e,Bursa´ya gitmesin. Gördüğünüz gibi ağaçtaki mavi adlı zeytindir,çok iri olması lazımdı,bu sene havaların çok sıcaklık nedeniyle zeytinler büyümeden olgunlaştı,hiç bir zaman böyle erken zeytin toplayamamıştık.Ekim 20´inden itibaren zeytin toplardık.Genç zeytin ağacının yağı asidi fazladır, ne kadar yaşlı olursa asidi hiç yoktur. "dedi.

Zeytin üreticisi Bahattin Öçal, "Bu zeytinlerimizin 10 tane çeşidi var,en iyisi Ğılğali´dir,en başta halkın rağbet ettiği,yemeklik için Ğılğali zeytinlerimiz var.Bir de iri zeytinlerimizden Mavi,Ğürseki,Beloti,Ağliş,Melkebazi,Güleki ve diğer çeşitlerimiz.Dalda bırakıp tam olgunlaştığı zaman çok faydalıdır insan sağlığına,İnsan sağlığı için zeytine önem vermemiz gerekir.Bakanlığımız zeytin ağaçları koruma altına almışlardır,bu bilinçle ağaçlarımızı korumamız ve değer vermemiz lazım"dedi.

Öğrenci olup,hasat döneminde harçlık kazanmak için zeytin topladığını belirten Agit Rolas"Ben öğrenciyim zeytinleri topluyorum,yevmiyem 100 lira,okul harçlığımı çıkarmak için çalışıyorum"dedi.

Zeytin Derik´te 10 çeşidi vardır,buna göre fiyatları değişiyor,en pahalısı sofralık Ğılğali zeytinidir,gelenek haline gelen 24 kilogramlık ölçeği,bazı üreticiler 400 lira yani kilogramı 17 lira,bazı üreticiler ise 24 kilogramlık ölçeğini 450 liradan satışa sundukları öğrenildi.,Çeşitlerinden iri zeytinler kilogram fiyatı 3 liradan satılıyor.


Anahtar Kelimeler: Derik zeytin hasadı