DİKA´nın desteğiyle tekstil yatırımları yoğunlaşıyor

Dicle Kalkınma Ajansı yatırımcıların teşviklerden doğru şekilde faydalanmaları amacıyla kendilerine rehberlik edip teknik destek sağlayarak yatırımların artmasına katkıda bulunuyor.

7.09.2018 10:26:49 0
DİKA´nın desteğiyle tekstil yatırımları yoğunlaşıyor

Devletin sağlamış olduğu teşvikler sayesinde son yıllarda bölgede artarak devam eden özel sektör yatırımlarında Midyat ön plana çıkıyor. Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) yatırımcıların teşviklerden doğru şekilde faydalanmaları amacıyla kendilerine rehberlik edip teknik destek sağlayarak yatırımların artmasına katkıda bulunuyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Midyat ilçesinde, özellikle hazır giyim sektöründe teşvikten yararlanan firmaların sayısında her geçen gün artışın yaşandığına dikkat çekti.

Altındağ,  "Hükümetin sunduğu teşvik olanakları, girişimciler tarafından karşılık bulurken, Mardin il geneline kıyasla Midyat´ta teşvik belgeli yatırımlarda nitelik ve nicelik olarak daha fazla artış olduğu görülmektedir. Dicle Kalkınma Ajansı  olarak yatırımcıların bu teşviklerden doğru şekilde faydalanmaları amacıyla kendilerine rehberlik edip teknik destek sağlayarak yatırımların artmasına katkıda bulunuyoruz." dedi.

DİKA´nın faaliyet gösterdiği Dicle Bölgesi´nde yatırım teşvik belgeli yapılan yatırımlarda son üç yılda hazır giyim sektöründe 61 teşvik başvurusu ile 133 Milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirildiğini belirten Altındağ, şöyle devam etti:

"Midyat´ta ise 2016 yılında 11 başvuru ile 16 milyon TL, 2017 yılında 13 başvuru ile 28 milyon TL ve 2018 Yılı haziran ayı itibariyle 17 başvuru ile 64 milyon TL sabit yatırım yapıldı. Son üç yılda 41 yatırım teşvik belgesi başvurusu ile toplam 108 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirildi. Böylece yapılan yatırımların her yıl artarak devam ettiği görülmektedir. Yerel potansiyel açısından daha çok turizm sektöründe ön planda olan Midyat ilçesi, TRC3 Bölgesinde hazır giyim imalatı sektöründe Batman ilinden sonra öne çıkmaktadır. Devlet teşvikleri sonrasında Midyat´ta hazır giyim sektöründe teşvikten yararlanan firmaların sayısındaki artış sektörel bir yoğunlaşma meydana getirdi."

Midyat´ ta hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren ve yatırımı yeni tamamlanan Tekstil Firması´nı ziyaret ettiklerini söyleyen Altındağ, Teşvikler sayesinde bölgeye ilginin arttığını, yatırım açısından bölgenin oldukça cazip olduğunu söyledi.

Altındağ, şöyle devam etti: "Ajans´ın yatırımcılarla koordinasyonu sağlaması, gerekli teknik desteği vermesiyle Mardin´e ve Dicle Bölgesi´ne değer katacak yatırımlar gerçekleşti.  Devletimizin 6. Bölge kapsamında birçok desteği bulunmaktadır. Ajans olarak görevimiz bu desteklerin yatırımcılara anlatılması ve yatırımcıların bu desteklerden faydalanmasını sağlamaktır. Bölgeye katma değer sağlayacak, istihdamı artıracak her türlü projenin destekçisi olacağız. Yaklaşık olarak 40´a yakın çalışanı bulunan Seyitler Tekstil Firması´nın yeni yatırımı ile 150 kişilik istihdama çıkması hedeflenmektedir. 550 bin TL civarındaki bu yatırımın hem Mardin´e hem de bölgeye ciddi bir katkı sağlaması beklenmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi kapsamında ilgili yatırım için firma Sigorta Primi Desteği, Gelir Vergisi, Stopaj Desteği ve Vergi İndirimi gibi teşvik kalemlerinden yararlanacaktır. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmayan Midyat´ta, Mardin Valiliği öncülüğünde Midyat´ta bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması için hazırlıklara başlandı."