Dr. Boynukara: Bütün toplum için, komşumuz için aşı olmalıyız

Dahiliye Uzmanı Dr. Haydar Boynu Kara, Delta varyantına karşı aşının etkisinin azaldığını ama buna rağmen aşıdan başka çaremizin olmadığını söyledi.

Sağlık 23.08.2021 11:33:00 0
Dr. Boynukara: Bütün toplum için, komşumuz için aşı olmalıyız

Dahiliye Uzmanı Dr. Haydar Boynu Kara, Delta varyantına karşı aşının etkisinin azaldığını ama buna rağmen aşıdan başka çaremizin olmadığını söyledi. Boynukara, “Sadece kendi sağlığımız için değil toplumun sağlığı için de aşı olmak gerekiyor.” dedi.

 

Mamoste Kasım Buğurcu'nun stüdyo konuğu Dahiliye Uzmanı Dr. Haydar Boynukara oldu. Buğurcu’nun sorularını cevaplayan Dr. Boynukara, önemli açıklamalarda bulundu. Aşının delta varyantına karşı etkisinin azaldığını kaydetti.

Boynukara sözlerini şöyle sürdürdü: “Serviste yatan 26 korona virüs hastamız var. İstatistiklerimize göre aşı olan hastalarımızın yüzde 50’si aşılı olan ve yüzde 50’si de aşısız olandı. Aşı oldular ama yine korona virüse yakalandılar.  En büyük sorunuz nedir? Virüs diye bir düşmanımız var. Bütün virüsler mutasyon geçiriyor. Bu virüsler mutasyon geçirdiği zaman o virüs artık yeni bir virüs oluyor. 6 ay önce aşı eski virüse göre yapıldı. Ve aşının etkisi o virüse karşı yüzde 90-95’ti. Mutasyon olduğu için aşının etkisi yüzde 55-50’ye indi. Özellikle Delta varyantı aşının etkisini düşürdü. Ama aşımızı olalım. Yüzde 50’de bizi korursa yine iyidir. Aşıdan başka elimizde silah yok. Aşının korkutacak bir yan etkisi yok. Aslında korona virüsü 50 yıldır tanıyoruz. Bilim korona virüsü tanıyor. 2002’de adı mersti 2011’de adı sars virüsüydü. Virüs yine korona virüsüydü, sars hastalığın adıydı. Bugün hastalığın adı Covid-19 bunu 50 yıldır tanıyoruz. Ve virüs mutasyon geçiriyor.”

Toplumun sağlığı için aşı olmamız gerektiğini belirten Boynukara, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre Mardin’de yüzde 50 aşılama yapıldı. Bazı hastalarımız ile ilginç diyaloglarımız oluyor. Bazı hastalarımıza aşı olup olmadıklarını soruyorum. Mesela 70 yaşında bir hastam geldi. Aşı olup olmadığını sordum. Aşı olmadığını ve olmayacağını söyledi. Amca aşını niye olmuyorsun? Aşı olmamız gerekiyor dedi. Amca, ‘Aşı kısırlık yapıyor’ dedi. Amcanın yaşı da 70’ti ve 11 çocuğu vardı. Amca sağlığımız için aşı olmamız gerekiyor dedi. Sadece kendi sağlığımız için değil toplumun sağlığı için de aşı olmak gerekiyor. Biri aşı olmaya bilir ama bu hastalığı başkasına geçirebilir. Bunun için kendimiz için değil bütün toplum için, komşumuz için, gençlik için aşı olmalıyız. Yan tesiri yok.” açıklamasını yaptı.