Dünyada bir ilk Türk AR-GE firması yaptı

İlaç sanayinde adeta bir devrim, dünyada ilk kez Türkiye`de yapıldı!

Sağlık 13.10.2018 09:23:30 0
Dünyada bir ilk Türk AR-GE firması yaptı

İlaç sanayinde bir devrim olarak nitelendirilen ve AR-GE Firması Sahibi Faruk Durukan tarafından geliştirilen yeni yöntem ile ilaçlarda kullanılan bitki etken madde üretiminde katkısız ve ısıl işlem görmeden etken madde üretimi dünyada ilk kez yapıldı.

 

Balıkesir´in Edremit ilçesinde Faruk Durukan tarafından geliştirilen yeni yöntem ile bitkiler çeşitli kimyasallar ile değil bitkilerin kendi öz suları ile üretime alınarak çok daha kaliteli ve etkili bitki etken maddeleri üretilmeye başladı.

 

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu yöntem hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, ?Günümüzde yerli üretimin ön plana çıktığı şu son günlerde yapılan bir AR-GE çalışması ile bir ilke imza atılmış oldu. Bu da özellikle tıbbi bitki olarak kullanılan, pek çok bitkinin ekstraksiyonunda yeni bir çığır açıldı.

Etanol ile 70 derecelik etanol ile yapılan ekstarksiyonun yerini bitkinin kendi öz suyu ile yapılan ekstraksiyon aldı. Bu yöntem ile hem solvent tasarrufu yapılacak hem de bitkinin içerisinde bulunan, tıbbi amaç ile kullanılan, sağlık için çok önemli olan maddeler hiçbir değişikliğe uğramadan, hiçbir ısı ile muamele edilmeden saf ve temiz olarak elde edilecek.?dedi.


Anahtar Kelimeler: Dünyada Türk firması yaptı