Emeklilerden 5 bin liralık ikramiyeye düzenleme talebi

Mardin Emekli Memur Sen İl Başkanı Salih Çalhan 5 bin TL’lik ikramiyeden yararlanamayan emeklilerinde faydalanması için yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Gündem 17.11.2023 21:49:00 0
Emeklilerden 5 bin liralık ikramiyeye düzenleme talebi

Çalışan Vergi Mükellefi, Destek Sigortalı, İl ilçe Genel Meclisi üyesi, İl İlçe  Encümenleri olan Emekliler ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 1 milyon 629 bin 730 emekli ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadığını belirterek, bu vatandaşların yeni düzenleme beklediğini duyurdu.

Mardin Emekli Memur Sen İl Başkanı Salih Çalhan’ın imzasıyla yapılan açıklamada, bir defaya mahsus emeklilere verilen 5 bin liralık ödeme dolayısıyla milyonlarca vatandaşın mağdur olduğu belirtilerek şunlara yer verildi:

“2 Kasım 2023 tarih ve 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 7464 Sayılı Kanun’un 20. maddesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, 2023 yılı 1 Ekim ödeme döneminde emekli aylığı alanlara dosya bazında 5 bin TL tutarında (dul-yetim aylığı alanlara ise hisseleri oranında) bir defaya mahsus olmak üzere bir ödeme yapılması öngörülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yapılan bu ödemelerin; sadece çalışan-çalışmayan emekliler ayrımını gündeme getirdiğini düşünürken, ödenecek kişi sayısını daha da düşürecek başkaca ayrımlar yapıldığı da ortaya çıktı.

Kısaca ÇKS olarak bilinen Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olmuş vatandaşlarımız da bu ödemeden yararlanamamıştır. TZOB yetkililerinin açıklamalarına göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerimizin yüzde 75’i emeklidir. Yine, Ziraat Odaları Bilgi Sistemi’ne (ZOBİS) göre çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 172 bin 974 vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durumda 5 bin TL’lik ikramiyeden yararlanamayan emekli çiftçi sayısı 1 milyon 629 bin 730’dur.

“YENİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR”

Diğer taraftan, çiftçilerin ve çalışan Vergi Mükellefi, Destek Sigortalı, İl ilçe Genel Meclisi üyesi, İl İlçe Encümenler ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişi de 5 bin TL ikramiyeden yararlanamamıştır.  Bütün bunlar yetmiyormuş gibi sayıları 4 milyon 157 bin 70’i bulan dul ve yetimlerimiz de ancak yüzdelik hisseleri oranında bu ikramiyeden faydalanabilmişlerdir. Yani 5 bin TL’yi tam olarak alamamışlardır. En yüksek ödeme bu kapsamda 3 bin 750 TL olmuştur. Yani gerçek anlamda adı bile tam olarak konulamamış olan, ama kamuoyunca 100. Yıl İkramiyesi olarak bilinen 5 bin TL tutarındaki bu ödemelerden yararlanabilen emekli sayısı, neredeyse 3-3,5 milyona kadar inmiştir. Aylardır hazırlandığı ve üzerinde çalışıldığı söylenen düzenlemenin bu şekliyle gündeme gelmesi ve gerçekleşmesi, sayıları 16 milyona yaklaşan emekli dul ve yetim topluluğumuzda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılması gereken derhal ve defaten, hiçbir sınırlama içermeden. Söz konusu ödemenin Tüm emeklileri kapsayacak şekilde yeni bir yasal düzenleme yapılarak yansıtılmasıdır. Yaşanan mağduriyet ancak bu şekilde giderilebilir.”