Eskişehir'de 2023 yılında 89 bin 114 adet çalı ve ağaç türlerinden üretim gerçekleştirildi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tohumdan çiçek ve ağaca, iklim değişikliği etkilerini azaltarak kentsel biyoçeşitliliği artıracak çok sayıda başarılı çalışmaya imza attı.

Yaşam 1.01.2024 17:34:53 0
Eskişehir

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanmlığıekipleri 2023 yılında, kent merkezi ve kırsalda bir çok önemli projeyi tamamlarken aynı zamanda yeşil bir Eskişehir için çalışmalarını sürdürdü.

Park Bahçeler Dairesi Fidanlık ve Yeşil Alanlar Şube Müdürlüğü, 2023 yılında fidanlık üretim alanlarında 89 bin 114 adet çalı ve ağaç türlerinden üretim gerçekleştirdi.

Yapılan ağaç ve diğer bitki dikimlerine değinen yetkililer, “Kentteki yeşil alan miktarını arttırmak için yeşil alan-park ve ağaçlandırma çalışmalarını sürdüren Daire Başkanlığımız yeni açık-yeşil alanlar, ağaçlandırma alanları, porsuk ve kanal kıyıları, refüj-kavşak-yan bant ve tretuvarlarda kentsel ısı adası etkisini azaltmak, kentsel biyoçeşitliliği arttırmak ve dolayısıyla iklim değişikliğine duyarlılılığı arttırmak üzere 3 bin 76 adet ağaç, 18 bin 251 adet çalı dikimi yapmıştır. 2023 yılı içerisinde sorumluluk alanlarımızda bulunan kent merkezindeki toplam 2 milyon 595 bin 572 metrakare açık- yeşil alanımızda bakım çalışmaları yürütülmüştür. ” ifadelerini kullandı.

Yetkililer Alpu ilçesi Porsuk Çayı kıyısında Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından, 2 bin 240 metrekarelik alanda park yapım çalışması yapıldığını, yine aynı bölgede Porsuk çayı kenarında bulunan Kurtuluş Caddesi ve Vatan Sokak’ta 2 adet araç köprüsü, korkuluk ve aydınlatma çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Tohum Merkezi Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren yetkililer, “2023 yılı içerisinde fidanlığımızdaki cam ve naylon seralarımızda 741 bin 278 adet yazlık ve kışlık çiçek üretimi yapılmıştır. Sorumluluğumuzdaki alanlarda 3 bin 125  metrekareçiçeklik alana mevsimlik çiçek dikimi yapılmıştır.Yerel Tohumları Yaygınlaştırma ve Yayma projesi kapsamında 12 kırsal ilçemizde (Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar) Tohum Takas etkinlikleri düzenlenmiş, yaklaşık 82 bin tohum dağıtılmıştır. Çanakkale ilinden gelen davet üzerine orada düzenlenen tohum takas etkinliklerinde belediyemiz adına stant kurulmuş, 10 bin paket tohum dağıtımı yapılmıştır. Deprem sonrası bölgedeki çiftçileri desteklemek adına Hatay iline 31 bin 512 adet fide yardımı yapılmıştır. Üretimini yaptığımız tıbbi ve aromatik bitkilerden olan adaçayı, ekinezya, melisa gibi bitkilerinin çay olarak tüketilen kısımları ve kekik, biberiye, nane gibi bitkilerin baharat olarak tüketilen kısımları uygun şartlarda toplanarak, kurutulmaktadır. Elde edilen droglar halkın doğal ve kaliteli ürünlere ulaşabilmesi amacıyla uygun ambalajlarla satılmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan işletme kodu ile Üretici Marketlerimizde satışı yapılmaktadır.Üretimi yapılan Domateslerin tohumları alındıktan sonra geriye kalan dış kısımlarından üretilen Domates sosları üretici marketlerde satışı devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Yetkililer, dini bayramlar ve özel günler ile ilçelerde yapılan panayır etkinliklerinde vatandaşlara yaklaşık 140 bin adet çiçek dağıtımın yapıldığını ifade etti.

Yetkililer ayrıca Yerel Tohum Merkezinde 75 öğrenci ve öğretmenlerinden gelen talep üzerine teknik gezi düzenlediğini vurguladılar. Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü ise 2023 yılında 649 bin 989 ziyaretçiyi ağırladıklarını ifade ederek, Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından 146 yaralı veya bakıma muhtaç gelen yaban hayvanın Rehabilitasyon Merkezinde tedavisinin yapıldığını ifade etti.

Yetkililer, 2023 yılı içerisinde toplamda 15 adet eğitim ve etkinlik gerçekleştirildiğini ifade ederek Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne (EAZA) akreditasyon süreci kapsamında yurtdışından gelen EAZA denetim heyetinin Eskişehir’de ağırlandığını ifade etti.

 

Hibya Haber Ajansı