Evleri sit alanında bulunan Artuklu Bilali köyünde vatandaşlar mağdur!

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı eski adı “Bilali” olan Alımlı köyünde evleri olan vatandaşlar köylerinin sit alanında olduğu için evlerinde herhangi bir çalışma yapamadıklarını söylüyor.

Gündem 9.05.2023 09:47:00 0
Evleri sit alanında bulunan Artuklu Bilali köyünde vatandaşlar mağdur!

Mezopotamya’da yaklaşık 8 bin yıldır hasat döneminin başlangıcı kabul edilen Bilali Şenlikleri, her yıl Mayıs ayının ilk haftasında  merkez Artuklu ilçesine bağlı eski adı “Bilali” olan Alımlı köyünde kutlama programı düzenleniyor.

Çevre il ve ilçelerden yoğun katılımla gerçekleşen şenlikte  davetliler davul zurna eşliğinde halaylar çekiyor, çocuklar uçurtma uçuruyor, aileler piknik yapıyor, bereket için dualarında okunduğu şenlikte, sanatçılar Kürtçe ve Türkçe konserler veriliyor.

Ancak Bilali köyünde yaşayan vatandaşlar köylerinin sit alanı olduğu için evlerinde çalışma yapamadıkları için mağdur olduklarını ileri sürüyor. İsmini vermek istemeyen bir köylü yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: “Bu arkadaki evin sahibi benim, 3 yıldır üzerinde uğraşıyorum bir netice alamıyorum. Boş gidip geliyorum. Bana bir bilgi vermiyorlar. Bu köy sahipsizdir. Senede bir kere köye gelip şenliklerini yapıp yemeklerini yiyip gidiyorlar. Belediye başkanı bizi dinlemiyor. Vali bizi dinlemiyor. Müzeye başvuruyoruz alakamız yok diyorlar. 20 yıldır evlerimiz yıkıldı bize müsaade etmiyorlar.”