Ey navigasyon Şahkulubey Mahallesi nerede?

SELMAN GÜNEŞ / HABER YORUM

Yaşam 31.07.2022 17:43:00 0
Ey navigasyon Şahkulubey Mahallesi nerede?

Kızıltepe Belediyesi,  29 Eylül 2018’de yaptığı değişiklikle Aşiti Mahallesi’ne Yenikent, Berçem Mahallesi’ne Şahkulubey, Medya Mahallesi’ne ise Selahattin Eyyubi ismini verdi. Bu yazımı okuyanlar 2018’de yapılan bir değişikliği 2022’de niye kaleme alıyorsun diye bilir. 


O zaman size şöyle söyliyim: Son günlerde nöbetçi eczane arayan bir kaç vatandaşımızın yolu Şahkulubey Mahallesinde bulunan nöbetçi eczaneye düşüyor.  Tabi vatandaş eczane adresini navigasyondan arayınca karşılarına  X eczanesi Şahkulubey Mahallesi, 1017 Sokak 16/A Kızıltepe Mardin yazısı geliyor. Şahkulubey yazısını gören vatandaş navigasyonu kapatarak Soluğu Şahkulubey Kümbeti’nde alıyor. Bir iki sokak gezen vatandaş pes ederek adresi bir esnafa soruyor. Son zamanlarda Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan esnafa Şahkulubey Mahallesi nerede sorusu çok sorulmaya başlanılmış. 

Yani anlaşılan Mardin Kızıltepe  Yeni Mahalle’de bulunan, 12. yüzyılda Artuklu beyliği tarafından yaptırılan Şahkulubey Kümbeti’ bir adres kargaşasına sebebiyet vermiş durumda. Çünkü bir birimize bir yeri tarif ettiğimizde o bölgenin en belirgin noktasını tarif ederek istediği adrese gitmesini söyleyerek adres tarifi yaparız. Mesela Ali Ertaş Caddesi’nde Hacı Şerif binası, “Kopriya Tahiro” gibi belirgin noktalardan başlayarak adresi tarif ederiz. Şahkulubey Kümbeti de böyle bir yer olmuş. 

Şimdi Batman’ın 12 bin yıllık tarihine sahip Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yapıların taşınması gibi Şahkulubey Kümbetimizi taşıyamayacağımıza göre Mardin Eczacı Odaları veya Google Haritalarda bulunan nöbetçi eczane adresini kim ekliyorsa parantez içerisinde (Eski adıyla Berçem) yazısını ekleyebilir. Böylece adres kargaşası ortadan kaldırılmış olur.