Fenilketonüri hastası kardeşlerin zor yaşam mücadelesi

Kızıltepeli Aytaç Baran ve Miraç Gümüş kardeşler PKU hastalığı yüzünden her yemeği yiyemiyor.

Sağlık 29.07.2019 10:44:44 0
Fenilketonüri hastası kardeşlerin zor yaşam mücadelesi

SELMAN GÜNEŞ

Fenilketonüri ya da bilinen adıyla PKU hastalığı ömür boyu süren bu hastalık, karaciğerdeki hidroksilaz enziminin çalışmadığı veya az çalıştığı durumlarda ortaya çıkıyor. Hastalar, et ve süt ürünlerinden, baklagil ve kuru yemişe kadar birçok yiyeceği tüketemiyor. Kızıltepeli Aytaç Baran ve Miraç Gümüş kardeşler PKU yüzünden her yemeği yiyemiyor ve çok büyük zahmet çekiyorlar.

Mardin´in Kızıltepe İlçesinde yaşayan 8 yaşındaki Miraç ve kardeşi 3 yaşındaki Aytaç Baran Gümüş Fenilketonüri hastalığı ile mücadele ediyorlar. Aytaç Baran ve Miraç Gümüş kardeşler PKU yüzünden her yemeği yiyemiyor ve çok büyük zahmet çekiyorlar. Ürünlerinin çoğu yurt dışından getirtiliyor.
Baba Harun Gümüş çocuklarının canı çekmesin diye eve her yiyeceği de getiremediklerini söylüyor. Baba Gümüş, ?Benim iki tane PKU Fenilketonüri hastası çocuğum var. Bir tane 8 bir tanesi de 3 yaşında. Bu hastalığın çok zor tarafları var. Benle annesi hemen hemen onların tüketemeyeceği yemeği biz de yemiyoruz. Örneğin onlar et tüketmiyorsa biz de eve hemen hemen et getirmiyoruz onlara yasak olduğu için. En büyük zahmeti de Türkiye´de ürün bulunmaması. Yurtdışından ürün getirttiğimiz için çok çok pahalı oluyor. Bir de çok az çeşit ürünleri var. Örneğin bir tek çeşit makarnası var, un var bir de et ikamesi var. Marketlerde şuan hiçbir ürünleri bulunmuyor. Bulunsa da çok çok pahalı oluyor. Örneğin 1 kg un 22 lira.? dedi.

Ömür boyu sürecek diyete kendilerinin de uyduğunu vurgulayan Gümüş, ? 8 yıldır biz artık bu hastalıkla yaşıyoruz. En zor tarafı her ayda 1 gidip bunlardan kan almak. Bizde onlara aşırı yasak olan ürünleri tüketemiyoruz. Yani bir nevi bizde onlarla beraber diyet uyguluyoruz. Bu diyet ömür boyu sürecek. Ömür boyu bu çocuklar bu diyetle yaşayacak. Ömür boyu ne et, ne süt? yani bizim normal beslendiğimiz, normal tükettiğimiz hiçbir yiyeceği onlar tüketemeyecekler.? açıklamasını yaptı.

8 yıldır Fenilketonüri mücadele eden Miraç, yemeklere bazen uzaktan bakarak yetindiğini ifade etti. Miraç Gümüş, ?Her şeyim benim ayrı. Yumurtam ayrı, köftem ayrı. Mesela canım bir şey çektiğinde yemiyorum. Bana yasak olduğu için uzaktan bakıyorum. Ama yemiyorum.? şeklinde konuştu.