GAP Sulama Kanalları Mardin´deki Toplantıda Konuşulacak

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, GAP Sulama Kanallarının Perşembe Günü Mardin´de düzenlenecek geniş kapsamlı toplantıyla masaya yatırılacağını söyledi.

1.06.2016 10:21:55 0
GAP Sulama Kanalları Mardin´deki Toplantıda Konuşulacak
Bölgede enerji destekli tarımsal sulamanın bölge çiftçisinin gündeminden çıkarmak için Ankara´da yoğun girişimlerde bulunan AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, enerji destekli tarımsal sulamayı bitirecek olan GAP Sulama Kanallarının tamamlanması için haftalardır Ankara´da sürdürmüş olduğu yoğun çalışmalar sonuç verdi.  
 
?TOPLANTIYA GENEL MÜDÜRLER DE KATILACAK? 
 
Milletvekili Çankırı, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Tarım Reformu Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu, Arazi Toplulaştırma Daire Başkanlığından yetkililer, GAP Koordinatörü Doğan Polat, GAP İdaresi Başkanı yetkilileri, Kırsal Kalkınma Ajansı Tahsin Aba, DSİ Diyarbakır 15.bölge Müdürü,  Şanlıurfa DSİ 16. Bölge Müdürü Oğuz Kasap´ın Sulama kanallarıyla ilgili Mardin´de düzenlenecek toplantıya katılarak; sorunun çözümü üzerine görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.
 
GAP Projesi´nin Mardin ayağını oluşturan Mardin depolaması ile cazibe sulaması ve pompaj sulamalarını kapsayan çalışmaların planlanandan erken tamamlanması için Orman ve Su İşleri Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu ile yaptığı görüşmelerin ardından ilgili genel müdürlükleri ziyaret eden Çankırı, karşılaşılan sorun ve darboğazlar ile buna karşın yerel dinamiklerin getireceği çözüm önerilerinin konuşulacağı geniş kapsamlı toplantının Mardin´de düzenlenmesini sağlamış oldu.
 
Bölgede sık sık nükseden enerji destekli tarımsal sulama sorununun bölge çiftçisinin gündeminden çıkarılması ve var olan sorunun önemli ölçüde aşılmasını sağlayacak olan GAP Sulama Kanallarının tamamlanmasının bölge tarımı ve ekonomisi açısından hayati bir önem haiz olduğunu kaydeden Çankırı, GAP Sulama Kanalları´yla alakalı olarak, tarafların geniş kapsamlı katılımıyla bölgede ilk kez böyle bir toplantının düzenleneceğinin altını çizdi.
 
?TOPLANTININ ÖZELLİKLE MARDİN´DE YAPILMASINI İSTEDİK?
 
GAP sulama kanallarının ve Mardin depolamasının ivedilikle tamamlanması için siyasetçiler olarak ellerini değil, gövdelerini de altına koymaya hazır olduklarını belirten Çankırı, ?İki hafta önce ziyaret DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz konuyla ilgili ziyaret ettiğini kaydederek, ?Sayın Genel Müdürümüze; Fıratın suyunun Mezopotamya´nın kalbi olan bereketli Mardin Ovasına ulaşmasını bekleyen bölge inanımızın artık sabırsızlandığını ilettik. GAP sulama Kanalları özlemi içinde olan bölge insanının bu beklentisinin mümkün olan en kısa zamanda giderilmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdik. Sayın Genel Müdürümüz Diniz, GAP Projesi´nin Mardin ayağını oluşturan Mardin depolaması ile cazibe sulaması ve pompaj sulamalarını kapsayan çalışmalarında karşılaşılan sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağı bir toplantı yapılması önerimizi memnuniyetle olumlu karşıladıklarını dile getirdiler. Toplantı yerinin sorunların her zaman merkezinde çözülmesi taraftarı olduğumuzdan Ankara´da yapmak yerine Mardin´de yapılmasını teklif ettik. Ayrıca bu projeden öncelikli etkilenen çiftçilerimizi temsil eden STK´larında bu toplantıya iştirakinin önem arz edeceğini hususen vurguladık. Bu kapsamda ilimizdeki tüm il ve ilçe Ziraat Oda Başkanlarımızın, Ticaret ve Sanayi odalarımızın, Odalar ve Borsa başkanlarımızın, ziraat mühendisi meslek odamızın, Dicle Kalkınma Ajansımızın ve Organize sanayi Bölgesi başkanımızın Perşembe Günü Mardin´de yapılacak toplantıya dahil olmasını sağladık. DSİ Genel Müdürlüğü, Toprak Reformu genel Müdürlüğü, Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölge Müdürlükleri ile Sivil toplum kuruluşlarımızın iştirakleri ile düzenlenecek olan geniş kapsamlı bu toplantıda sorunların çözümüne yönelik önemli kararlar alınmasını beklentisi içindeyiz. Bölge için can suyu niteliğinde olan GAP projesinin zaman kaybetmeden hayata geçmesi için bundan sonrada çalışmalarımızın dur durak bilmeden devam edeceğini, azim ve kararlılıkla sorunların üzerine gideceğimizi defaeten belirterek, yapılacak toplantının Mardinimiz ve bölgemiz çiftçisine şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.?   dedi.
 
?ELEKTRİK KONUSUNDA SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ?
 
GAP Sulama Kanalları´nın Mardin il sınırı içerisine ulaştığını, Derik üç yoluna kadar ulaşan kanalların biran önce Mardin Ovasına ulaştırmanın çabası içeresinde olduklarını kaydeden Milletvekili Çankırı, söz konusu kanalların tamamlanması için hükümetten projeye ek ödenek aktarılması talebinin de olumlu bulunup, proje için gerekli ek 4 katrilyonluk aktarımın yapıldığını hatırlattı.
 
Sulama Kanallarının tamamlanmasıyla Tarımsal sulama alanındaki enerji israfında önemli bir rahatlama olacağının altını çizen Çankırı, ?Zaten konuyla ilgili bütün teknik veriler bakanlığımızın elinde mevcut. Sorun tamamen çözüldüğü taktirde Mezopotamya ovasının mümbit topraklarında üretilen ürünlerde çeşitlilik artacak, tarımsal çeşitliliğin artmasıyla birlikte; bölge ekonomisinde önemli bir sıçrama olacak. Bölgemiz göç veren bir bölge olmaktan çıkacak, göç alan bir bölge konumuna gelecektir. Yer altında çektiğimiz sularla ekolojik dengeye de zarar vermiş oluyoruz. Sorunun çözümüyle yer altı suları seviyesi yeniden yükselecek. Cumhuriyet tarihinde bölgeye ve bölge çiftçisine en fazla destek vermiş olan AK Parti hükümetlerinin söz konusu enerji sorunundan dolayı her defasında su istimale açık bir konu üzerinden yıpratılması en çok bölge insanını üzüyor. Bölgenin seçilmişleri olarak bu sorunun çözümü için çabalarımızı arttırarak sürdürmeye devam edeceğiz? diye konuştu.
 
?KATILIM KAPSAMLI OLACAK?
 
Erdoba Elegans Otel´de Perşembe günü Saat 2´de düzenlenecek toplantıya; Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak´ın da hazır bulunacağını kaydeden Milletvekili Çankırı, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Tarım Reformu Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu, Arazi Toplulaştırma Daire Başkanlığından yetkililer, GAP Koordinatörü Doğan Polat, GAP İdaresi Başkanı yetkilileri, Kırsal Kalkınma Ajansı Tahsin Aba, DSİ Diyarbakır 15.bölge Müdürü,  Şanlıurfa DSİ 16. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Tarım il Müdürü Ali Elçin, Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, MÜSİAD  Mardin Şube Başkanı Nurettin Kassap, Kızıltepe Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar, Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ?Ziraat Mühendisleri Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak,  Kızıltepe Ziraat Odası Bedirhan Dinler, ?Derik Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli, Nusaybin Ticaret Odası Başkanı Mahsum Özmen, Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, Ömerli Ziraat Odası Başkanı Fahri Eldemir, Nusayin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, Kızıltepe Ticaret Borsa Başkanı Mehmet Şahin,  Mazıdağı Ziraat Odası Başkanı Fevzi Şan,Midyat Ziraat Odası başkanı Beşir Evsen ve diğer yetkililerinde katılacağı toplantının verimli geçeceğine inandığını söyledi.