Genç yazar Elif Sıla Yiğit ile özel röportaj

Diyardan Diyara Yolculuk adındaki ilk romanını okuyucuyla buluşturan Yazar Elif Sıla Yiğit, okulda arkadaşlarının kendisine ?kitap kurdu´ diye hitap ettiklerini söylüyor.

Yaşam 5.10.2020 10:54:48 0
Genç yazar Elif Sıla Yiğit ile özel röportaj

Geçtiğimiz ay ilk romanını yayınlayan genç yazar Elif Sıla Yiğit, ?Diyardan Diyara Yolculuk´ ismini verdiği romanını yazma sürecini anlattı. Çok kitap okuduğu için okulda arkadaşlarının kendisine ?kitap kurdu´ diye hitap ettiklerini söyledi. Hem okul derslerine çalıştığı için hem de kitap yazdığı için çok zorlandığını belirten Yiğit, yazmaktan asla vaz geçmediğini ifade ediyor. Bazen kendisine aylarca ilham gelmediğini kaydeden genç yazar bazen de sürekli yazdığını belirtiyor.

Biraz okuldaki Elif Sıla Yiğit´ten bahseder misiniz?

Okulda genellikle kitap okurdum. Okulda en çok kitap okuyan kişi olarak hep beni önerirlerdi. Hocalarımız da hep bilirdi. Mesele ?kitap okuyun´ dediklerinde hocalar hep bini önerirdi. Okulda arkadaşlarım kendi aralarında ?kitap kurdu´ derdi. Bu şekilde not bırakırlardı kitaplarımın arasına.

İleride ne olmak istiyorsunuz?

Belirlediğim bir meslek yok ama ilgi duyduğum alanlar var. Yazarlığı bir hobi olarak yapıyorum. Yazarlığı ileride meslek olarak seçmeyeceğim. Daha çok doğaya ve uzaya ilgim var. Bunlar konusunda araştırmalar yapıyorum. Tarihe de biraz merakım var ve araştırmalar yapıyorum.

Geçtiğimiz ay ilk kitabınızı çıkardınız, yazma sürecinizi anlatabilir misiniz?

Romanıma 12 yaşında başladım, 14 yaşında bitirdim. Basımı 1 yıl sürdü. Çünkü yayın evi daha okumamıştı. Cevap verdiklerinde haberim olmadı. Yazma sürecinde de çok zorlandım. Çünkü LGS vardı hem derslerim hem de kitabım ile ilgileniyordum. Bazen ilham gelmiyordu 1-2 ay yazmadığım oluyordu. Bazen de sürekli yazdığım oluyordu. Bazen notlarımı kaybediyordum ve tekrar yazmak zorunda kalıyordum. Çok zor oldu ama başardım.

Hem okuyup Hem de yazmak zor olmadı mı?

Tabi çok zor oldu ama uğraşınca yapabiliyorsun.

Kitabınıza okuyucuların ilgisi nasıl oldu?

Çevremdeki insanlar bana çok yardımcı oldu. Geri dönüşleri güzel oldu. Kendilerine burada teşekkür ediyorum.

Sizi yazmaya ne itti?

Benim ortaokulda bir öğretmenim vardı. Bizi yazmaya iterdi. Her hafta yazılar yazdırırdı. Eleştirilerini hep güzel tutardı. Bizi hiç kırmazdı. Hep ?yazın´ derdi. ?Yazmak hiç zor değildir herkes iyi veya kötü yazı yazabilir´ derdi. Onun bu sözlerini dinleyerek kitap yazdım.

Raflarda ikinci kitabınızı görecek miyiz?

İkinci kitabıma başladım. Ama ne kadar sürede bitiririm bilmiyorum.

Mardin kadim bir kent, genç bir yazar olarak Mardin hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mardin´de yaşamaktan gurur duyuyorum. Bazen Mardin hakkında kitaplar okuyunca yeni bilgiler edinince Muhteşem bir şehirde yaşadığımı anlıyorum. İnsanlar da çok iyi insanlar.

/resimler/2020-10/5/1100412688365.jpg

Kendinize örnek aldığınız yazar veya yazarlar var mı?

Yaşar Kemal´in betimlemelerini çok seviyorum. Onun gibi betimlemeler yapmayı çok isterdim. Namık Kemal´in de çok sürükleyici bir yazar olduğunu düşünüyorum. Belki ben de onun gibi ileride sürükleyici yazılar yazabilirim.

Genç yazar kitabını yazdığı ve yayına verdiği sürede ailesinin desteğini hep yanında gördüğünü belirterek ?Ortaokuldaki Eyüp Hocama çok teşekkür ediyorum; beni yazmaya ittiği için. Annem ve Babam bana çok destek oldular. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Böyle bir babaya sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bize çok güveniyor, bize çok destek veriyor. Herhangi bir isteğimizi asla reddetmiyor. Her isteğimizi kabul ediyor. Babamın da bana çok desteği oldu, onu çok seviyorum. Annem her şeyimde hep yanımda oldu. Beni hep destekledi.? dedi.