Genel Sekreter Ayyıldız: Ürününüzü satmak için acele etmeye gerek yok

HABER SELMAN GÜNEŞ

Gündem 15.06.2023 09:21:00 0
Genel Sekreter Ayyıldız: Ürününüzü satmak için acele etmeye gerek yok

Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, çitçiye ürününü ucuza satmaması için acele etmemeleri gerektiğini söyledi. Piyasadaki aktörlerin fırsat bilerek çiftçinin ürününü ucuza almaya çalıştığını belirten Ayyıldız, “Biraz sabır ve istikrar ile piyasa yön verebilirsiniz ürününüzü satmak için acele etmeye gerek yoktur.” dedi.

Mardin Ovasında hasat sezonu sürerken TMO’nun yavaş alım yapması çiftçinin ürününü ucuza vermesine sebep oluyor. Tarımın paydaşları, bunu fırsata çeviren büyük tüccarların çiftçinin ürününü ucuza alıp TMO’ya değerinde satacağı uyarısında bulunuyor.

Piyasadaki aktörlerin çiftçinin ürününü ucuza almaya çalıştığını vurgulayan Sedat Ayyıldız,  “Bölgemizde hasat sezonu başladı ve çiftçinin ürünü şu anda alıcı bulamıyor. Buna bağlı olarak piyasa aktörleri düşük fiyattan alım yapmaya çalışıyor. Yatırım tavsiyesi olmamakla beraber kendi fikrimi beyan etmek istiyorum. TMO alımları önümüzdeki hafta itibariyle başlayacaktır. Ekonomide arz talep dengesi vardır. Siz ürününüzü piyasa talep olmadan arz ederseniz yani acele ile panik ile satmaya kalkarsanız piyasada fiyatları düşürecek ödeme sürelerini uzatacaktır. Bence imkânlar ölçüsünde piyasanın talep etmesini bekleyip ondan sonra piyasaya satmaya başlayın o zaman şartları kısmen siz belirlemiş olursunuz. Yani talep olunca arz eden kazanır diyorum. TMO ya kendiniz satabiliyorsanız sattın. Ama ÇKS belgelerinizi kimseye kullandırmayınız. Kimse sizin adınıza TMO ya mal satamasın. O zaman randevulara sizin ulaşmanız daha kolay olur. Sizin ürününüzü sizin adınıza karlı olarak başkası satarsa piyasadan ucuza alacaktır. Desteklemeler bütün çiftçilerimize ödenecektir TMO şartı yoktur. Biraz sabır ve istikrar ile piyasa yön verebilirsiniz ürününüzü satmak için acele etmeye gerek yoktur. Bereketli bir hasat dilerim. Yatırım tavsiyesi değildir kendi fikrimdir.” dedi.

“TMO randevu kapasitesi artırılmalıdır.” diyen Ayyıldız,  “İlçemizde bulunan ve şuan pasif ama güzel kapasiteye ve depolama alanına sahip olan Akdoğan ajansının bir an önce sisteme dahil edilmesi gerekmektedir. Akdoğan ajansı gerek ulaşım gerekse kapsadığı mahalle sayısı ile çiftçilerimizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bunun alıma hazırlanması en fazla 3 günlük bir mesai ile de mümkündür.” diye konuştu.