Geniz eti sorunu olanlar bu habere dikkat: Mardin Park Hastanesi bu yöntemi kullanıyor

Mardin Özel Park Hastanesi’nde Mardin’de ilk defa plasma buharlaştırma teknolojisi yöntemi ile geniz eti ameliyatları gerçekleştirilmeye başlanıldı.

Sağlık 30.01.2024 21:11:00 0
Geniz eti sorunu olanlar bu habere dikkat: Mardin Park Hastanesi bu yöntemi kullanıyor

Çocuklarda nefes alma zorluğuna neden olan geniz eti büyümesi, gelişme geriliğinden konsantrasyon bozukluğuna kadar önemli sorunlara neden olabilmektedir. Buna rağmen pek çok ebeveyn, geniz etinin birkaç yıl içinde küçüleceğini düşünerek, çocuklarını ameliyat ettirmek istemeyebilir. Geniz eti tedavisinde plasma yöntemi son yıllarda öne çıkmaktadır. Mardin Özel Park Hastanesi de  artık geniz eti tedavisinde plasma yöntemini uygulamaya başladı.

Sağlığına hemen kavuştu, hastaneye teşekkür ettiler

Ameliyat olan Eymen bebeğin babası Uğur Memiş, beş altı ay önce geniz eti sorunu olduğunu öğrendikleri Eymen’i Doktor Aydın Cevheroğlu’na götürdüklerini vurguladı.  Baba Memiş, doktorun onlara klasik yöntem dışında buhar yöntemi kullanacağını onu kullanmaları durumunda daha iyi olacağını ilettiğini söyledi.

Ameliyattan sonra hemen aynı gün taburcu olduklarını iki üç gün içerisinde de oğlunun sağlığına kavuştuğunu ifade eden baba Memiş, “Horlama sorunu vardı, uyuyamıyordu, uyku apnesi geçiriyordu. Bu sorunlar iki üç gün içerisinde kesildi. Ameliyat olalı iki haftayı geçti hemen hemen. Sağlığı yerinde beslenmesi olsun uyuması olsun her şeyi yerinde biz gayet memnunuz.  Doktor Aydın Cevheroğlu’na ve Özel Mardin Park Hastanesi’ne ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Dr. Aydın Cevheroğlu: Mardin bölgesinde ilk defa Mardin Park Hastanesi’nde uygulandı

Doktor Aydın Cevheroğlu da “Dokuz aydır Mardin Park Hastanesi’nde görev yapıyorum. Biz 14 gün önce plasma buharlaştırma teknolojisi ile Eymen’in geniz etini aldık. Kanama olmadan pasajın tamamen açılmasını sağladık ve ameliyattan sonra hastaların kendini çok çabuk bir şekilde toparladıklarını söyleyebiliriz Ameliyat Mardin bölgesinde ilk defa Mardin Park Hastanesi’nde yapıldı.” diye konuştu.

Geniz eti sorunu 

Geniz eti çocuklarda ve nadiren erişkinlerde burnun arka bölümünde oluşan, nazofarenks olarak adlandırılan geniz bölgesinde yer alan lenfoid bir dokudur. Çocuklarda genellikle 2 yaşından itibaren büyümeye ve nefes almada zorluk yaratmaya başlar. Geniz eti 7-8 yaşlarına kadar büyümeye devam eder, sonra küçülmeye başlar. Ancak erken dönemde 15-24 ay arasında veya geç dönemde 11-12 ve daha büyük yaşlarda da geniz eti büyümesine bağlı sorunlar görülebilmektedir.

Plasma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Radyofrekans enerjisinin yüksek seviyelerde kullanılması ile oluşturulan “Plasma enerjisi”, doku üzerinde ve havada bulunan su buharının iyonize hale getirilerek iyon bulutu yani plasma topu oluşturulması olgusudur. Ortamın ihtiyacı olan sodyum (Na) iyonu izotonikten yani tuzlu sudan sağlanır. Tuzlu su içindeki sodyum iyonu hem plasma bölgesinin gereksinimi olan sodyumu, hem de operasyon sahasının temiz kalması sağlamaktadır. Bu iyon yumağı yani plasma topu içine giren doku buharlaşarak alınabilir. Böylelikle adenoid dokusu buharlaştırılarak birkaç dakika içinde, kanama olmadan tamamen alınır. Buharlaştırılan doku vakumla çekilirken, aynı anda damardan olabilecek sızıntılar da durdurulmaktadır. Aynı işlem bademcik için de uygulanabilmektedir. Küretaj yöntemiyle yapılan işlem sırasında ameliyat bölgesi görüş alanında değilken, yani körlemesine yapılan bir işlemken, plasma yöntemiyle tüm operasyon sahası ameliyat mikroskobu ile 10 kez büyütülerek görülebilmektedir. Geniz eti tam görüş altında alınabildiği için tekrar oluşma olasılığı da daha düşüktür.