Halk oyunları hocası turşu işine girdi, siparişleri yetiştiremiyor

Kızıltepeli Mehmet Sait Kaya, eşiyle birlikte siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor

Yaşam 1.08.2019 12:49:07 0
Halk oyunları hocası turşu işine girdi, siparişleri yetiştiremiyor

HABER SELMAN GÜNEŞ

Kızıltepe´de halk oyunları hocası olan Mehmet Sait Kaya, eşiyle birlikte turşu yapmaya başladı. Başlangıçta eş ve dosta turşu yapan aile şimdi siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor. Kaya ailesi imkanı olmadığı için şimdilik yurt dışından gelen siparişlere karşılık veremiyor.

Halk Oyunları Hocası Mehmet Sait Kaya (48) Kızıltepe Sanayi Mahallesinde Yaşıyor. Mehmet  Sait Kaya aile bütçesine katkı sağlamak için eşi Zeynep Kaya ile birlikte evde turşu yapmaya başladı. İlk başta sadece eşe dosta turşu yapan Kaya ailesi, sipariş gelmeye başlayınca seri üretime geçti. Zamanla yapılan turşular evin bütün odalarını doldurmaya başladı.

Artık geçimin zorlaştığını anlatan Kaya, ?Çocuklarım büyürken artık nasıl geçineceğiz diye düşünürken bir dönem Adana´da bir üstadın yanında çalıştığım için bu turşu olayının inceliklerini, felsefesini ve dengesini ondan öğrenmiştim. Hanımla beraber karar verdik ailemize helalinden bir katkı sunmak için bu işe başladık. Evimiz bir fabrikaya dönüştü, her köşesinde yattığımız yerde turşu var, mutfakta turşu var, diğer odada turşu var.? dedi.

Yurtdışından gelen siparişleri imkansızlıktan dolayı karşılayamıyor

Baba Mehmet Sait Kaya  imkanı olmadığı için şimdilik yurt dışından gelen siparişlere karşılık veremediğini söyledi. Kaya, ?Allah´ın izniyle 10 çeşitte yakın yapıyoruz. İnşallah daha güzel yerlere getireceğiz. Yurtdışından; Almanya ve Belçika´dan gelmeye başladı. Bu çeşitlerimizi sanaldan gördüler, ısrarla bize tekliflerde bulundular ama maalesef dediğim gibi maddi güç ve her hangi bir destek olmadığı için şuan öyle bir durumum yok maalesef. Ama sipariş geliyor.? açıklamasını yaptı.

Anne Zeynep Kaya da siparişleri yetiştirmek için eşine yardım ediyor. Zeynep Kaya,  ?Siparişleri yetiştirmek için eşimle beraber gece gündüz çalışıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Yurtdışından, batı taraflarından her yerden sipariş geliyor.? şeklinde konuştu.

Furkan Kaya´da turşu yapımında anne ve babasına yardım ettiğini söyleyerek şunları dile getirdi: ?Bende babamın bu turşu fikrinden çok hoşlandım onlara yardım ettim. Gece gündüz beraber turşu yapıyoruz saat üçlere kadar, gecelere kadar.?