HASTALARA ORUÇ TAVSİYELERİ

Bazı kalp, şeker ve anemi hastaları, ilaçlarını düzenleyerek, gün içerisinde birtakım hususlara riayet ederek zorlanmadan oruçlarını tutabilir.

6.06.2016 13:11:14 0
HASTALARA ORUÇ TAVSİYELERİ

Bazı kalp, şeker ve anemi hastaları, ilaçlarını düzenleyerek, gün içerisinde birtakım hususlara riayet ederek zorlanmadan oruçlarını tutabilir.

 

Anemi hastaları

Anemi hastalarının kullandıkları demir ilacını iftardan hemen önce içmeleri gerekiyor.  Kalçaya enjeksiyon yaptıranlar veya damardan ilaç kullananlar da iftar sonrası bu uygulamaları yaptırmalı.

 Oruçlu anemi hastasının genellikle gün içerisinde başı dönebilir, tansiyonu düşebilir, halsizlik ve çarpıntı yaşayabilir. Tansiyon düşüklüğünde düz bir zemine sırtüstü uzanıp bacaklarını yukarıya doğru kaldırmalı. Baş dönmesinde istirahat etmek veya uyumak faydalıdır. Ancak sorun düzelmezse mutlaka hastaneye gidilmeli.

 

İftar ve sahurda et ve türevleri, yumurta, yeşil yapraklı sebze, tahıllar tüketilmeli. Bu süre zarfında bol bol su içilmeli. Böylece gün içerisinde tansiyon düşüklüğü ve halsizlik de önlenmiş olur.

 

 Diyabet hastaları

Diyabet hastalarının oruç tuttukları günlerde, kısa etkili insülin tedavisini kesip, uzun etkili bazal insüline geçmesi gerekir. ?Sulfanilüre´ grubu ilaçlar, iftardan önce alınmalı. Ağızdan kullanılan ilaçlar uygun haplarla değiştirilmeli.

 Oruç tutan bir diyabet hastasının gün içerisinde şekeri düşebilir. Bu durumda mutlaka parmaktan kan şekerine bakmalı. Eğer 70mg/dl altında bir değer çıkarsa oruç bozulmalı. İftar ve sahurda da uygunsuz ve fazla miktarda besin alındığında şeker yükselmeleri olabilir. >300 mg üzerindeki kan şekerinde oruç bozulup ilaç tedavisi yapılmalı. Bunun dışında sıvı alımının yetersizliği sebebiyle halsizlik, bayılmalar, tansiyon düşüklükleri ve böbrekte ağrılar olabilir. Bu durumlarda da oruç bozulmalı.

 İftar ve sahurda tatlı, meyve suları, gazlı içecekler, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çünkü bu tür yiyecekler çok çabuk acıktırır. Tam buğday veya çavdar ekmeği yenilmeli. Süt, yumurta, peynir, yoğurt ve kuru baklagiller tüketilmeli.

 Oruç tutan diyabet hastalarında gün içerisinde daha çok şeker düşmeleri ve sıvı eksikliğine bağlı şikâyetler görülür. İftar ve sahurda fazla yemeye bağlı hazımsızlıklar ve şeker dalgalanmaları yaşanabilir.

 

Bu şikayetlere dikkat!

- Aşırı şeker düşmesi (hipoglisemi, kan şekerinin 60 mg/dl´nin altına inmesi)

-Aşırı su kaybı

-Kan şekerinin aşırı yükselmesi

-Aşırı kilo kaybı veya kilo alma

- Diyabet hastalığına bağlı organ hasarlarının ağırlaşması durumunda vakit kaybetmeden uzman yardımı alınmalıdır.

 

Sağlık sorunu yaşamamak için bunlara dikkat edin

İftarda çok hızlı yemek yemek kan şekerini birden yükselteceği için, besinler yavaş yavaş tüketilmelidir. İftara çorba ile başlanmalı, çorbadan sonra yemeğe 10-15 dakikalık ara verilip daha sonra devam edilmelidir.

Sulu sebze yemekleri tercih edilmeli ve aşırı ekmek tüketilmemelidir.

Sahurda ağır, vücudu zorlayacak yiyecekler tüketilmemeli, kahvaltılıklar tercih edilmelidir.

Oruç nedeniyle oluşan sıvı kaybı, şeker hastalarında sıklıkla görülen yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar ile birlikte vücutta sıvı ve bazı önemli minerallerin eksikliğine yol açabilmektedir. İftardan sahura kadar geçen süre içinde sıvı tüketimi iyi ayarlanmalıdır

Gün içindeki tuz kaybı mutlaka telafi edilmelidir.

Sıvı kaybının diyabet hastalarında böbrek sorunlarını ortaya çıkarabildiği unutulmamalıdır

Diyabetli kişiler gün içinde birkaç defa, iftara kadar, ölçüm cihazlarıyla kan şekeri düzeylerini kontrol etmelidir

 

Kalp hastaları

Hastalar, doktor onayı ile sabah ve öğlen arası kullandıkları ilaçlarını sahurda, ikindi veya akşam arası aldıklarını da iftardan sonra içmeli. Günde 3-4 kez kullanılması gereken bazı ilaçlar geçici olarak uzun etkili olan alternatifleri ile yer değiştirmeli. Bazı kalp ilaçları su-tuz kaybettirici etkiye sahiptir. Oruç süresinin uzun olması ve terleme nedeni ile ayrıca susuz kalınabilir. Haliyle istenmeyen yan etkiler görülebilir. Bu sebeple idrar söktürücü ilaçların dozunda azalmalar yapılmalı veya haplara geçici olarak ara verilmeli.

 Gün içerisinde güneşte kalmayarak, yorucu aktivitelerden uzak durarak orucunu herhangi bir sıkıntı yaşamadan tamamlayabilir kalp hastaları. Ayrıca iftar ve sahurda yağlı-tatlı yiyeceklerden uzak durulmasıyla ve bol sıvı tüketilmesiyle de sorun yaşama ihtimali en aza iner. Eğer tüm önlemlere rağmen sıkıntı yaşanırsa mutlaka doktora danışmalı.

 İftarda su, hurma, hafif kahvaltılıklar ve çorba ile yemeğe giriş yapılmalı. Birden tıka basa yenilmemeli. Mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış, aşırı yağlı olmayan gıdalar tercih edilmeli. Aşırı yağlı etlerden ve sakatatlardan uzak durulmalı. Sahurda da ?Çok fazla yemek tüketmek uzun süre tok tutar´  inancından vazgeçilmeli. Çünkü ne kadar çok yenirse ve ne kadar hızla kan şekerini yükselten tatlılar tüketilirse o kadar çabuk acıkma hissi oluşur. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalı. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya sebze yemekleri yenilmesi hem kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, hem de aşırı mide salgısına sebep olmazlar. Ayrıca acıkmayı da geciktirirler.

 

Hastalar genellikle oruç süresinde değil, iftar ile sahur arasında rahatsızlık yaşar. Sebebi de kısa sürede aşırı miktarda tıka basa yemenin verdiği rahatsızlıktır.

 

Kaynak : mardin life 


Anahtar Kelimeler: HASTALARA ORUÇ TAVSİYELERİ