Hristiyan ustadan öğrendikleri sıcak demir dövmeyi 4 kuşaktır sürdürüyorlar

Mesleğin son iki temsilcisinden biri olan 54 yaşındaki Hüseyin Kalya,  7 yaşında başladığı mesleği  47 yıldır devam ettiriyor

Yaşam 22.03.2021 11:55:00 0
Hristiyan ustadan öğrendikleri sıcak demir dövmeyi 4 kuşaktır sürdürüyorlar

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan kalya ailesi Hristiyan bir ustadan öğrendikleri sıcak demir dövmeyi 4 kuşaktır teknolojiye rağmen sürdürüyor. Mesleğin son iki temsilcisinden biri olan 54 yaşındaki Hüseyin Kalya,  7 yaşında başladığı mesleği  47 yıldır devam ettiriyor

Kızıltepe’de yaşayan Kalya ailesi, Hristiyan ustadan öğrendikleri sıcak demir dövmeyi 4 kuşaktır sürdürüyor. Ailenin son sıcak demir ustası  olan 54 yaşındaki Hüseyin Kalya kronik rahatsızlığına rağmen  mesleğini sürdürse de gelişen teknolojiye yenik düştüklerini belirtiyor. Kalya, eski Mardin bulanan tarihi eserlerden Kasımiye Madresesi, Hasan Ayar Çarşısı gibi bir çok yapıya şifreli Mardin kilidi yapmış.

“Mesleğime aşığım”

5 metre karelik atölyede  balta, orak, şifreli Mardin kilidi, kapan gibi bir çok ürünü geleneksel yöntemlerle yapan Kalya, “Ben aslen Mardinliyim 47 yıldır buradayım, 7 yaşından beri çalışıyorum. Bu mesleği dedem yapıyordu, dedemden babama, babam bana öğretti, ben  de şuan çocuklarıma öğretiyorum. Mardin kilidi yapıyorum. Şuan benim yaptığım kilidi yapacak yok. Babamın yaşında bir usta vardı o da vefat etti. Şuan ben kaldım.  İki tane kardeşim var onlar mesleği yapmıyor. Ben sevdiğim için yapıyorum. Bu mesleğime aşığım” dedi.

“Teknoloji bizim mesleği öldürdü”

Gelişen teknolojiye karşı mesleğini sürdürmeye çalıştığını anlatan Kalya, “Şuan bu şemerdan çıkmış Şemerdan çekicin yerini hayatta tutmaz. Çünkü sen çekici vurduğun zaman Nereye vuracağını biliyorsun. Şekli nasıl vereceğini biliyorsun.  Maalesef teknoloji bizim mesleği öldürdü” diye konuştu.

Mardin’de tarihi mekanlara kilit yapmış

Şifreli Mardin kilitlerini kendisinden başka kimsenin yapamadığını ifade eden sıcak demir ustası, bir Mardin’de bir çok tarihi mekana Mardin kilidi yaptığını belirtti. Kalya, “İki yıl önce Mardin kilitlerini ben yaptım. Mustafacık yaptım, menteşe yaptım, pullu çivi yaptım, küçük çengel yaptım. Kasımiye Medresesine 12 yıl önce yaptım. Şuan mesleği benden başka yaptıracak kimse yok.  Hristiyan’mış ustası  onların yanında öğrendi o da bize öğretti, dedem devam etti. Dedemden şuana kadar 4 kuşaktır devam ediyoruz” şeklinde konuştu.