İlçemizde zeytin pazarı kuruldu

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde ilçe otogarında zeytin pazarı kuruldu. 52 zeytin satıcısı açtıkları tezgahlarında İskenderun, Nizip ve Derik zeytini satıyor. Kızıltepe Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral, damlam sulama sisteminden şikayet etti. Tüketi

Gündem 28.10.2019 21:39:55 0
İlçemizde zeytin pazarı kuruldu

HABER SELMAN GÜNEŞ

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde ilçe otogarında zeytin pazarı kuruldu. 52 zeytin satıcısı açtıkları tezgahlarında İskenderun, Nizip ve Derik zeytini satıyor. Kızıltepe Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral, damlam sulama sisteminden şikayet etti. Tüketicilerin yağmurun yağmasını bekleme uyarısında bulunan Oral, ?Damlama sistemi hem o zeytini yumuşatır. Yağmur ise hem damak tadı verir hem de bozulmaz? dedi.

Kızıltepe İlçe Otogarı yerleşkesinde  kurulan 52´ye yakın tezgahta İskenderun, Nizip ve Derik zeytini satılıyor. Yaklaşık 2 ay boyunca vatandaşlar gelip istedikleri yeşil zeytini alabiliyor. Vatandaşlar ev de kendi imkanları ile yeşil zeytini çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra daha çok kahvaltıda tüketiyor. Tezgahtaki zeytinler 12 ile 15 lira arasında alıcı bulabiliyor. Ancak zeytin satıcıları satışların durgunluğundan ve damlama sulama sisteminden şikayetçi.

Tüketicilerin yağmurun yağmasını beklemesi gerektiğini söyleyen Kızıltepe Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral, ?Burada yeşil zeytin çeşitleri var. Nizip, İskenderun, Derik  ve Mersin Mut cinsi zeytinler var. En rağbet göreni Derik Halhalı olur oda çok azınlıktadır. Nizip cinsi ve Derik cinsi birdir. Yani anayurdu Nizip´tir. Nizip cinsinde kurt olmaz ama bu sene yağmur yağmadığı için damlama sistemi ile yaptıkları için ben kendim şuanda hiçbir gram satmıyorum. Bütün eş, dost, akrabalarıma tamam buradayım ama size göre zeytinim yok satmıyorum.  Yağmurun yağmasını bekliyorum. Yağmur yüce Allah´ın lütfudur o yağmurda bereket ve tat var. Yani o Nizip cinsi et alıyor, yağ alıyor. Damlama sistemi hem o zeytini yumuşatır. Yağmur ise hem damak tadı verir hem de bozulmaz? ifadelerini kullandı.

Kıraç bölgede yetişen zeytin kıvamında oluyor

?Damlama sulama sisteminde yetişen zeytinde  görüntü var ama tat yok? diyen Oral, ?Bir de çabuk bozulacak. Bozulmayan zeytinlerden biri Derik eski Halhali ve Nizip cinsiydi. Maalesef geçen yıl da Nizip cinsi bozuldu. Araştırdım sürekli sulama bir de baraj oldu, baraja yakın kısımlarda o zeytin çabuk bozuldu. Ama kıraç dediğimizi bölgede ise kıvamında ve bozulmuyor? şeklinde konuştu.

Zeytin fiyatlarına da değinene Başkan Oral,  şunları dile getirdi: ?Zeytin fiyatlarının geçen 2018 yılına göre 3 lira düştüğünü anlatan Oral, ?Bu sene en güzel zeytin 12 -15 TL arsında gider. Geçen seneye göre 2-3 TL indirimdedir. Tabi geçen yıl 18 TL´ydi. Satışlar şu anda durgun.?

 

30 yıldır zeytin satıcılığı yapan 80 yaşındaki Hasan İldem vatandaşın alım gücünün düştüğünü vurguladı. İldem, ?25-30 senedir bu işi yapıyorum. Bu sene geçen senelere göre biraz düşüktür. Bu sene millet o kadar almıyor. Başka yıllarda belki 100 ton satıyorduk ama bu sene 50 ton olursa Allah´a çok şükür? diye konuştu.

/resimler/2019-10/28/2146263030958.jpg