İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu

Mardin Valiliği tarafından "İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu" düzenlendi.

Eğitim 3.11.2014 06:45:33 0
İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu

Mardin Valiliği tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen  ‘İnsani Değerler ve İnsan Hakları Sempozyumu’na Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin Büyük şehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak,  Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ile kamu kurum müdürleri katıldı.

Sempozyumda konuşan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, İnsan hakları davasının aynı zamanda bir uygarlık davası olduğunu söyleyerek, "İnsan hakları devlete karşı ileri sürülen haklardır. İnsan hakları insan olmanın kazandırdığı haklardandır.  İnsan haklarına riayet ve saygı göstermek aynı zamanda her insanın görevidir. İnsan hakları artık ülkelerin sorunu olmaktan çıkmıştır. Tüm insanların ortak sorunu haline gelmiştir." diye konuştu

Taşkesen, çözüm sürecinin başta bölgeyi olmak zere ülkeyi yoran, yıpratan, ağlatan geri bırakan çalışmaların ve kanın durması adına bir büyük milli çalışma olarak yürüdüğünü vurguladı.

İnsan haklarının yüzyıllardır tartışıldığını bugün de tartışamaya devam edildiğini kaydeden Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, bireysel hakkın ele alınmasıyla toplumun hukukuna ulaşılabileceğini söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Serdar Omay ise geçmişte bütün savaş ve çatışmalarda milyonlarca insan öldüğünü hatırlatarak, “Maalesef hala bu acımasızlık, bu cehalet, bu zulümler sürüp gidiyor. En çok da bizim coğrafyamızda, Müslümanların topraklarında yaşanıyor.” dedi.

Prof. Dr. Cevdet Küçük`ün oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda, İnsan Hakları Alanında Evrensel Boyutta Atılan Adımlar, Çoğulculuk ve Çok Kültürlülük Açısından İnsan Hakları, Anadolu’da Irki ve Kültürel Alışım Karşısında İnsan" konuları ele alındı.

İkinci oturumda ise İslam’ın İnsan Anlayışı ve İnsan Hakları, Asırlar Boyunca Devletlerimizde Birlikte Yaşama Kültürü ve Çalışma Hayatı Açısından İnsan Hakları konuları ele alınacak