İPEK YOLUNUN KUMAŞ SATICILARI

Kızıltepe´de yaşayan kumaş satıcıları bir geleneğin de mirasçısı durumunda bulunuyor. Tarihi İpek Yolundaki alış veriş geleneğini sürdüren Kızıltepeli kumaş satıcıları hazır giyime direniyor.

Yaşam 8.11.2018 12:28:04 0
İPEK YOLUNUN KUMAŞ SATICILARI

Yaklaşık 8 bin kilometre uzunluğu ile tarihi İpek Yolu, eski dünyanın en kapsamlı ticari ve sosyal iletişim hattıydı. Günümüzde de Kızıltepe Cumhuriyet Meydanında bulunan Kapalı Çarşı´da kumaş satışı yapan manifaturacılar bir geleneği sürdürüyor.  Renk renk ipekleri Kore ve ülkelerden getirdikleri ifade eden  Esnaf Mustafa Özgün,"Bunlar dışarıdan geliyor. Millet düğünler için alıp giyiyor. Daha önce Bağdat´tan geliyordu. Kore ve Dubai´den Türkiye´ye geliyor." diyor

 

Şalın bir zamanlar unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Özgün, "Ninelerimiz ve annelerimiz bunları daha önce giyiyordu. Şimdi yine moda oldu. Sanki yeni çıkan bir kumaş gibi bakıyor kadınlar. Daha çok düğünlerde giyiliyor. Daha önce Japonya´dan geliyordu bize. Şimdi de Pakistan´dan getiriliyor. Bu gelenek devam ediyor." şeklinde konuştu.

 

Kumaş satıcısı Mahmut Ertaş, eskiden kapalı çarşıda sadece kumaş ve elbize  satıldığını söylüyor. Ertaş,"40 yıldır bu işi ben yapıyorum, benden öncede bu işi babam yapıyordu. bu çarşımızda sadece kumaş ve elbise ve yöresel kıyafetler satılıyor.  Bunlar bizim gelenek ve göreneklerimize göredir. Artık bu biraz değişti. İnsanlar kendini değiştirdi. Ekonomik olarak da esnaf iyi gitmeyince de kapanan yerler oldu.  Genelde yöresel kıyafet ve ipek kumaşları satılıyor.  Ama bugünkü şartlar bizi biraz zorluyor. Kültürümüz de biraz değişti. Artık daha çok hazır giyim alınıyor. Bir zamanlar bizim bu pasajımız da sadece kumaş ve elbise satılırdı." diye konuştu.

/resimler/2018-11/8/1231100083368.jpg

BABA MESLEĞİNE DEVAM EDİYORUZ

Esnaf Aziz Boran da baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyor Boran şunları dile getirdi: " 1960´tan beri bu işi babam yapıyordu. 1995´ten bu yana da ben yapıyorum bu işi. Yaklaşık 60 yıldır bu işi yapıyoruz.  Eskiden hacılar getiriyordu. Arap ülkelerinden ve Kore´den getiriliyordu.  Yaklaşık 100 çeşit kumaş var bizde. Bugün en gözde kumaşımız ipektir. Tarihi İpek Yolundan bahsettin en önemli kumaşımız İpek. Burada havalar sıcak olduğu için daha çok ipek tercih ediliyor."

/resimler/2018-11/8/1231383990099.jpg

Kızıltepeli kadınlar aldıkları kumaşları özel günlerde giydiklerini söylüyor. Şala olan ilginin arttığını ifade eden kadınlar nostalji yaşadıklarını belirtti. Haber Selman Güneş


Anahtar Kelimeler: İPEK YOLUNUN KUMAŞ SATICILARI