İskoçya Müslüman başbakan seçiyor, biz Alevi’den cumhurbaşkanı olamazı tartışıyoruz

SELMAN GÜNEŞ/ HABER YORUM

Gündem 30.03.2023 10:23:00 0
İskoçya Müslüman başbakan seçiyor, biz Alevi’den cumhurbaşkanı olamazı tartışıyoruz

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu 12 yıldır CHP’nin genel başkanlığını yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun Dersimli bir Alevî olduğunu biliyoruz. Kendisi de bunu hiçbir zaman saklamadı. Kılıçdaroğlu’nun Alevi olması nedeniyle Türkiye’de seçim kazanamayacağını söyleyen birçok kesim ve siyasetçi var.  Bu görüş muhafazakar Sünniler tarafından çokça kabul görüyor. İktidar ve onun yandaşları bu kartı 14 Mayıs’ta yapılacak genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sıkça kullanacak.

Bu konu sıkça dile getirilirken 27 Mart günü İskoçyalılar ilk Müslüman başbakanlarını seçtiler.  Hamza Yusuf. 37 yaşında. 27 Mart günü İskoç milliyetçisi SNP’nin yani Milliyetçi İskoç Partisi’nin yeni genel başkanı ve İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı oldu. Kendisi bir Paki, yani Pakistan kökenli bir göçmen. İngiltere’deki başbakan da Hindu bir Hintli. Rishi Sunak, göçmen bir ailenin çocuğu.

Dünya’da bu ve bunun gibi çok örneği var. İskoçya ve İngiltere sadece bunlardan bir iki örnek. Dini ve kökeni farklı olan bir çok belediye başkanı seçilen göçmen örnekleri de dünyada var. Ancak Türkiye’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun kökeni ve mezhebi üzerinden cumhurbaşkanı seçilemeyeceği yününde bir kampanya yürütülüyor. Ve hatta neden oy verilmeyeceği algısı da oluşturuluyor.

Bay Kemal kazanır kazanmaz onun cevabını şimdi veremeyiz. Ama bir Alevi’nin cumhurbaşkanı olması bir problem olmamalı İskoçya’da bir göçmen bir Müslüman başbakan oluyorsa biz de niye bir Alevi cumhurbaşkanı olmasın? Adayda aramamız gereken kriter mezhebi ve kökeni olmamalı. Camiye imam seçmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı adayı Türkiye’ye nefes aldıracak, demokrat, her kesimin kendini ifade edebileceği bir iklim oluşturacak, ekonomiyi düzeltecek, bizi iş, aş sahibi yapacak , gençlerin geleceğini inşa edebilecek kriterlere ve yetkinliğe sahip olan  biri olmalı ve bunu tartışmalıyız.