İsmet Paşa´nın, Ulu Cami üzerindeki marifetleri

Barış Derneği Başkanı ve Gazeteci Yazar Cemil Aydoğan, dönemin kaymakamı ile Ulu Cami meselesi yüzünden yaşadığını kaleme aldı.

Gündem 5.10.2020 14:17:49 0
İsmet Paşa´nın, Ulu Cami üzerindeki marifetleri

 

Barış Derneği Başkanı ve Gazeteci Yazar Cemil Aydoğan, dönemin kaymakamı ile Ulu Cami meselesi yüzünden yaşadığını kaleme aldı:

"Bu fotoğrafta görülen, Kızıltepe´de bulunan, 900 yıllık tarihi bir geçmişe, sahip olan, Ulu Camidir.

Tarihte, Dunaysır, Telermen, Koser, Koçhisar ve Kızıltepe´de, 3000 kişinin ibadet edildiği Selçuklu, Eyyubi ve Osmanlı´nın ev sahipliği yaptığı, Güneydoğu´nun en büyük tarihi camisi konumundadır.

Kızıltepe isim olarak; Osmanlı döneminde, Koçhisar ismini taşıyordu.

Osmanlı´nın isimlerini değiştirmekle yükümlü olan, "İsmet paşa" kendisine bağlı bir kaymakam tarafından, Kızıltepe olarak değiştirmek istemiş; o dönemde, halkın Koçhisarın Kızıltepe ismiyle ne alakası vardır, tepkisi üzerine, Kaymakam Kızıltepe´ye alternatif Yeşiltepeyi koyarak, ilçeyi referanduma götürür. Referandum´da Yeşiltepe kazanır.

Kaymakam sonuçları Ankara´ya götürür. Artık o dönem İsmetpaşa´ya muhtemelen, bunlar Osmanlı yanlısıdır. Bize tepki olarak Referandum´da

Yeşiltepe olarak çıkartılar tepkisine karşı, Cumhuriyet hükümeti tarafından onaylanan Kızıltepe ismiyle geri döndü.

İsmetpaşa bununla´da kalmadı.

Bu tarihi Camiyi, uzun süre at ahırı olarak kulandırdı.

Tarihe meraklı olan bir kişi olarak bundan 15 yıl öncesine kadar, Cami´nin iç kolonların´da, atları bağlayan, 70 çengel ve zincir bulunuyordu.

Ben bunları tek tek saymıştım.

Tarihçi bir gazeteci olarak gelen Kaymakam ve Müftülere, bu ibret vesikalarının kalması yönünde telkinlerde bulunuyordum.

Bir ara uzun bir süre yurtdışında kaldığım bir sırada, ilçeye döndüğüm´de, Kızıltepe´de görev yapan, Kemalist bir Kaymakam tarafından bu zincirlerin söküldüğünü duydum.Kaymakama, bu zincirleri niye söktüğünü sordum.Cemil Başkan dedi sen bir İnsan hakları savunucu´susun geçmişimizde yapılan hatalar ile, yüzleşmemek lazımdır. Diyerek; işin işinden çıktı. Zincirleri istedim, vala bilmiyorum.Herhalde Çöplüğe atılar, diyerek bu şekilde kapatma yoluna gitti.

Ve ısrarla bu sökülmenin gazetelerde çıkmaması için, Gazeteciler Cemiyeti başkanı olarak, benden çok ciddi ricalarda bulundu.

Aradan epey bir zaman geçmişti.Zincirlerde ortada yoktu.

Halktan´da ciddi bir tepkiyi görmeyince bende bu davayı kapatmak zorunda kaldım.?