Kıleybin Mort Maria Kilisesi restore ediliyor

Kızıltepe İlçesinde tarihi 5-6´ıncı yüz yıllara dayanan?Kıleybin Ziyareti´ olarak bilinen Kıleybin Mort Maria Kilisesi restore edilmeye başlandı. Kilise restorasyonu bittikten sonra turizme kazandırılacak.

Yaşam 5.03.2020 10:36:21 0
Kıleybin Mort Maria Kilisesi  restore ediliyor

Kızıltepe İlçesi Halkalı (Kıleybin) Köyünde bulunan 6´ıncı yüz yıldan kalındığı tahmin edilen  Kıleybin Mort Maria Kilisesi Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı tarafından 1 milyon TL´ye restore edilmeye başlanıldı. Yüzde 80´i yıkılan kilise aslına uygun başlatılan restorasyon projesiyle turizme kazandırılacak.  Kıleybin Mort Maria Kilisesi yaklaşık 500 yıl vatandaşlar tarafından Müslümanların dini inancına göreziyaret olarak kullanılıyordu. En son 1952 yılında duvardaki motiflerden kilise olduğu anlaşılan bina o tarihten buyana kaderine terkedildi.

Köy muhtarı Abdurrahman Yılmaz, kiliseyi ziyaret olarak bildiklerini ama daha sonra kilise olduğunu anladıklarını söyledi. Yılmaz, ?Müslüman alemi olarak burayı ziyaret olarak bilirdik. Zaman içerisinde tabi içinde ki haçları ve değişik motifleri görünce kilise olduğunun farkına vardık. Ardından gerekli girişimlerde bulunduk. Kiliselerde yetkili olan arkadaşlarla diyalog içerisine girdik. Gelin köyümüzde de bir kilisemiz var, sahiplenelim ve bunu tekrar tarihe kazandıralım diye uğraş verdik.  Sağ olsun onlar da destek çıktılar. Şuanda restorasyona başladılar. Bir aksilik olmasa Süryani Cemaati ayinlerini burada yapacaklardır. Köy olarak destek veriyoruz. En az 500-600 yıl diyebilirim babam 7´inci dedesine kadar sayıyor burayı ziyaret olarak bilinirdi? dedi.

Köyün yaşlılarından olan 77 yaşındaki Hasan Yılmaz da kilisenin tekrar restore edilerek köylerine kazandırılmasına sevindiğini vurguladı. Yılmaz, ?Aslında bu kiliseyi biz ziyaret olarak kabul ediyorduk. Ama dediler burası kilisedir. Ne zaman yapıldığını bilmiyoruz. Bütün ecdadımız burayı ziyaret olarak biliyorduk. Devlet gelip burayı yapacak, onlara teşekkür ediyoruz? şeklinde konuştu.

Aslına uygun restore ediliyor

Süryani Cemaatinin restorasyon işleriyle uğraştıklarını belirten restorasyonu gerçekleştiren firmanın yetkilisi Turan Dağ, ?Bu köydeki kilisenin restorasyon projesi de 2018 yılında vakıflar bölge müdürlüğünden onaylandıktan sonra busene kilisenin restorasyonu için düğmeye basıldı. Bu konuda yetkili olan Süryani Kadim Vakfı yetkilisi Gabriel Akyüz´ün talimatıyla buradayız. Aslına uygun restorasyon projesiyle tekrar eski haline dönecek ve Kıleybin Köyüne kazandırılacak? şeklinde konuştu.

/resimler/2020-3/5/1037589213893.jpg